SIBEX Săptămâna trecută, media zilnică a contractelor a scăzut sub 1200

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 februarie 2014

În intervalul 17-21 februarie, lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex a continuat să scadă, fiind pentru a doua săptămână la rând când speculatorii reduc turaţia plasamentelor. Astfel, în cele cinci şedinţe, numărul contractelor a fost de numai 5791. O lichiditate mai slabă nu s-a mai consemnat din luna decembrie a anului trecut.

De altfel, săptămâna a început prost, cu un record negativ de 373 de contracte, consemnat luni, 17.02, pe fondul unei şedinţe terne, lipsită de suportul informaţional din SUA, unde piaţa bursieră americană s-a aflat în vacanţă datorită sărbătorii naţionale a "Zilei Preşedintelui" (Presidents' Day Washington's Birthday). Următoarele trei şedinţe au adus un uşor reviriment, dar volumul nu a trecut pragul de 2000 de contracte/şedinţă, maximul săptămânii fiind de 1911 contracte, încheiate miercuri, 19.02. Atmosfera de dezinteres a revenit în ultima şedinţă a săptămânii, când participanţii nu au găsit resurse decât pentru 721 de contracte cu o valoare de puţin peste 11 milioane de lei.

Dintre acestea, 80% au fost contracte pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Cele 577 de contracte au fost încheiate la valori între 16.072 şi 16.167 de puncte, pe un culoar destul de generos pentru speculaţii, de 95 de puncte. Cotaţia futures a indicelui Dow Jones de la Sibex s-a oprit la 16.080 de puncte, în scădere cu 20 de puncte. Şi pe piaţa americană indicii reprezentativi au închis în scădere, după ce oficialii FED au indicat că este puţin probabil ca ritmul reducerilor stimulentelor să fie micşorat.

Următorul produs în topul de pe piaţa sibiană, dar cu un total modest, de numai 50 de contracte, a fost perechea euro/dolar, care a atras doar 50 de contracte pe scadenţa martie. Euro a crescut cu 0,32% la 1,3735 USD. A mai fost tranzacţionată şi perechea liră sterlină/dolar, înregistrându-se 38 de contracte pe aceeaşi scadenţă martie. Moneda britanică a fost cotată la 1,6625 USD, în creştere cu 0,04%.

Pe segmentul mărfurilor, pe toate produsele disponibile s-au consemnat abia 27 de contracte iar pe segmentul derivatelor pe acţiuni doar 14 contracte, lichiditatea fiind derizorie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb