SIBEX Scăderea Dow Jones, imbold pentru speculatorii futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 decembrie 2014

Primele ore ale şedinţei de joi de pe piaţa Sibex s-au desfăşurat după acelaşi tipar ca în ziua de miercuri, cu evoluţii neconvingătoare ale cotaţiilor şi ritm extrem de modest al speculaţiilor. Jucătorii au absentat din nou de pe piaţă, puţini fiind cei care au plasat ordine, dar pe cantităţi foarte mici. Apoi, după prânz şi mai ales după ora 15:00, s-a simţit prezenţa market-makerilor, lichiditatea fiind îmbunătăţită prin trei tranzacţii de câte 100 de contracte fiecare pe derivatul Dow Jones, în contextul accentuării deprecierii cotaţiei acestuia. Ca urmare, la ora 16:30 se înregistrau 461 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 7,81 milioane de lei, volum care depăşea deja totalurile din întreaga şedinţă anterioară. Astfel, se conturau şanse bune ca lichiditatea să depăşească momentul prelungit de criză, ochii speculatorilor fiind aţintiţi pe piaţa din SUA, pentru identificarea semnalelor care să le indice evoluţia pieţei.

Aşadar, participanţii au speculat cel mai mult preţul indicelui Dow Jones pe scadenţa decembrie. Numărul contractelor DEDJIA_RON era, la ora menţionată, de 370, iar cotaţia indicelui scădea cu 24 de puncte, la 17.872 de puncte. Şi pe piaţa futures din SUA variaţiile erau negative, după ce indicii reprezentativi au închis la niveluri record miercuri. Direcţia descendentă se datora afirmaţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a declarat că factorii de răspundere din euro-regiune vor aştepta până anul viitor înainte de a evalua dacă sunt necesare măsuri suplimentare de stimulare a economiei. La Sibex, se mai observau şi 18 contracte DEDJIA_RON pe scadenţa martie 2015, cotaţia depreciindu-se cu 14 puncte, la 17.802 puncte.

Pe piaţa derivatelor valutare se tranzacţiona perechea euro/dolar care "strângea", după aproape şapte ore de la deschidere, 34 de contracte pe scadenţa decembrie 2014. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,59% pentru scadenţa decembrie, la 1,23900 USD. Şi pe plan extern euro avansa raportat la concurentul său tradiţional, după declaraţiile preşedintelui BCE cu privire la stoparea pe termen scurt a unor noi măsuri de stimulare economică.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se tranzacţiona simbolul care urmăreşte preţul petrolului. Pentru DEOIL_LSC ianuarie 2015 numărul contractelor era de 17, iar cotaţia aurului negru continua să se prăbuşească, depreciindu-se cu 0,79%, la 66,33 dolari/baril. Cotaţia petrolului de tip West Texas Intermediate s-a depreciat la New-York, pe fondul speculaţiilor că piaţa globală a petrolului va rămâne în continuare afectată de suprasaturare, după ce OPEC a decis să menţină neschimbat ritmul producţiei.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb