SIBEX Scăderi ample ale Dow Jones, pe fondul datelor negative din China

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 septembrie 2015

La Sibex, prim şedinţă din septembrie de pe piaţa futures a adus, în prima sa jumătate, tranzacţii pe patru produse şi un volum de 55 de contracte futures, cu o valoare de 693.229 lei, conturându-se o lichiditate peste cea din ultimele două şedinţe.

Cele mai multe contracte, se observau pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones Industrial Average, acesta fiind tranzacţionat atât pe scadenţa scurtă (septembrie), cât şi pe scadenţa decembrie. Pentru septembrie, simbolul DEDJIA 15I totaliza 23 de contracte, iar pentru decembrie simbolul DEDJIA 15L strângea 13 contracte, încheiate pe fondul unor scăderi semnificative. Astfel, DEDJIA 15I scădea cu 415 puncte faţă de start of day price (1) şi era estimat la 16.130 puncte iar DEDJIA 15L pierdea 629 de puncte, fiind cotat la 15.999 puncte. "Tranzacţionarea Dow Jones pe scadenţa decembrie se justifică prin două elemente: pe de-o parte apropierea de maturitate a scadenţei septembrie, ceea ce determină participanţii să se orienteze către scadenţa următoare, iar pe de alta intrarea DELTASTOCK AD ca market-maker şi pentru a doua scadenţă a contractelor futures DEDJIA şi euro/dolar", a declarat un analist de piaţă. Referitor la deprecierile ample ale cotaţiilor futures ale Dow Jones, acestea reflectau evoluţia de pe piaţa americană, pe Wall-Street, consemnându-se scăderi ample la debutul şedinţei de marţi, după ce datele negative din China, unde producţia a scăzut cel mai mult raportat la ultimii trei ani, au amplificat temerile privind efectele acestora asupra creşterii economice globale. Astfel, toţi cei trei indici reprezentativi de la NYSE (Dow Jones, S&P500 şi NASDAQ) scădeau fiecare cu aproximativ 2% imediat după deschiderea pieţei. Situaţia nu era diferită nici în Europa unde acţiunile se îndreaptă vertiginos către cele mai mari pierderi lunare din 2011 încoace.

După cum era de aşteptat, scăderile de pe pieţele externe duc la reorientarea către plasamente de siguranţă, cum ar fi aurul, astfel că, şi la Sibex, contractul pe metalul nobil a intrat în vizorul participanţilor, care au încheiat 13 contracte pe scadenţa octombrie. Uncia era estimată la 1141 USD, în urcare cu 11,9 USD faţă de "start of day price". Se mai observau 9 contracte pe cursul euro/dolar, iar moneda unică era estimată la 1,1364 USD, în urcare cu 0,20%.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb