SIBEX Scăderi consistente pentru aur şi Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 aprilie 2016

La Sibex, finalul săptămânii trecute a fost unul bun, şedinţa de vineri aducând tranzacţii atât pe segmentul derivatelor, cât şi pe piaţa spot. La finalul zilei datele indicau 60 de contracte futures, cu o valoare de 722.564 lei şi schimburi cu 144.052 de acţiuni pe ATS-ul administrat de bursa sibiană. În această atmosferă promiţătoare s-a încheiat penultima săptămână din aprilie, una în care numărul contractelor s-a ridicat la 239, cu 32% în urcare comparativ cu săptămâna anterioară, participanţii fiind ceva mai dispuşi să speculeze pe mai multe produse. Evoluţia cotaţiilor futures a fost una puternic negativă, fapt resimţit în special de cotaţiile futures ale Dow Jones, dar şi de aur.

Derivatul care a atras cele mai multe contracte în sesiunea de vineri a fost cel care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa iunie. Simbolul DEDJIA 16F a strâns 35 de contracte, pe fondul unei deprecieri de 189 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Cotaţia a închis astfel la 17.850 de puncte, nivel în minus cu 48 de puncte şi faţă de închiderea de joi. Pentru scadenţa septembrie s-a consemnat un singur contract DEDJIA 16I, iar cotaţia acestuia a închis la 17.795 de puncte, după o scădere de 335 de puncte faţă de "start of day price[1]".

Tranzacţiile pe derivatul care are ca activ suport aurul, pe scadenţa aprilie, identificată prin simbolul GOLD 16D, au adus 20 de contracte, iar evoluţia a fost una descendentă, cotaţia depreciindu-se consistent, cu 24,9 USD faţă de "start of day price", la 1233,2 USD/uncie. În comparaţie, la închiderea de joi, metalul nobil a pierdut 15,7 USD.

Pe cursul de schimb dintre lira sterlină şi dolar, pe scadenţa iunie, au fost încheiate 3 contracte în contextul deprecierii monedei americane. Lira sterlină a acumulat astfel 0,45%, fiind cotată pentru iunie la 1,4425 dolari.

Pe ATS s-au detaşat tranzacţiile cu 142.471 de acţiuni ale societăţii Selca S.A. Simbolul SELC a închis la un preţ de 0,40 lei pentru o acţiune, nivel în staţionare. S-au mai observat schimburi şi cu 1580 de acţiuni Romanofir, simbolul ROOF staţionând la 10,5 lei/titlu.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb