Sibex Segmentul derivatelor valutare continuă să furnizeze cele mai multe contracte

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 mai 2015

La Sibex, prima jumătate din cea de a doua şedinţă a săptămânii a adus 37 de contracte, cu o valoare de 513.859 de lei, lichiditatea fiind în regres faţă de ziua de luni, când a fost depăşit pragul de 100 de contracte după cinci şedinţe consecutive cu rezultate slabe. Diminuarea volumului era o consecinţă firească a reducerii interesului pentru perechea euro/dolar, care a fost în ultimele şedinţe elementul de regularitate în tranzacţiile zilnice. De această dată, după aproape şapte ore de la deschidere, simbolul EUUSR 15F totaliza numai 5 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia consemnată pe termenul menţionat era de 1,1214 dolari pentru o monedă unică, euro depreciindu-se cu 0,93% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1309 USD, şi cu 0,78% faţă de cotaţia de luni. Cele mai multe contracte proveneau însă tot din sectorul derivatelor valutare, perechea liră sterlină/dolar fiind lider după prima parte a zilei, cu 13 contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia unei monede britanice se situa la 1,5490 dolari, cu 1,15% în coborâre atât faţă de "start of day price"(1) (1,5670), cât şi faţă de nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones lichiditatea continua să fie una foarte slabă, înregistrându-se doar 8 contracte încheiate pe scadenţa iunie. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 18.331 de puncte, Dow Jones pierdea 43 de puncte, valorând 18.288 puncte. Comparativ cu preţul de închidere de luni, indicele se aprecia însă cu 20 de puncte, semn că o evoluţie "verde" era posibilă în partea secundă a zilei. Dow Jones se tranzacţiona timid şi pentru scadenţa septembrie, simbolul DEDJIA 15I totalizând 3 contracte şi înregistrând o pierdere de 265 de puncte faţă de (1) "start of day price" (18.434 puncte), conform cotaţiei de 18.159 puncte, consemnată la ora 16.45.

Se mai consemnau 7 contracte pe derivatul pe petrol, scadenţa august, identificat prim simbolul OILSC 15G (unde litera G corespunde celei de-a opta luni din an). Astfel, după ce scadenţa iunie a ajuns la maturitate în şedinţa de luni, participanţii au luat pulsul termenului următor, pentru care au estimat o cotaţie de 59,76 dolari pentru un baril, în minus cu 0,59 dolari faţă de "start of day price" (60,35 USD).

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb