SIBEX Semne de viaţă în sectorul derivatelor valutare

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 mai 2015

La Sibex, prima jumătate din sesiunea de la mijlocul săptămânii nu a adus o creştere a volumului derivatelor. După jumătate de şedinţă se înregistrau doar 43 de contracte cu o valoare de puţin peste 500.000 de lei, iar variaţiile consemnate nu anunţau nici o parte secundă cu mai multă implicare speculativă. Conform datelor de la ora 17.30 se tranzacţionau patru produse şi se verifica din nou "tiparul" ultimelor zile, cu perechea euro/dolar drept cel mai speculat produs.

Simbolul EUUSR 15F care urmăreşte paritatea dintre cele mai cunoscute monede din lume, pe scadenţa iunie, totaliza 25 de contracte iar euro se aprecia din nou faţă de dolar, fiind cotat la 1,1311 USD, cu 0,83% mai mult faţă de preţul de la închiderea de marţi. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), stabilit de ATHEXClear la 1,1240 USD, euro acumula 0,63%. Euro se aprecia faţă de dolar şi pe plan extern, în condiţiile în care noi date au indicat semne de îmbunătăţire a economiei din euroregiune în primul trimestrul al anului curent.

Tot din sectorul derivatelor valutare provenea şi următorul produs în topul primei jumătăţi a zilei, anume derivatul pe cursul de schimb dintre lira sterlină şi dolar, cu 7 contracte pe scadenţa iunie. O monedă britanică era cotată la 1,5640 USD, preţul acesteia depreciindu-se după o perioadă prelungită în care a câştigat constant teren. Mai exact, se înregistra un recul de 0,35% faţă de "start of day price" (1,5695 USD) şi o scădere de 0,38% faţă de cotaţia de marţi.

Pentru derivatul pe Dow Jones se înregistrau doar 6 contracte pe scadenţa din luna următoare. Cotaţia futures de la Sibex a Dow Jones era estimată la 18.072 de puncte, nivel în coborâre cu 34 de puncte faţă de "start of day price" (18.106 puncte). În comparaţie cu valoarea consemnată la închiderea de marţi, cotaţia futures a Dow Jones se aprecia însă cu 72 de puncte.

O apariţie oarecum neaşteptată printre produsele tranzacţionate, prin prisma faptului că a atras rar interesul participanţilor în acest an, a fost derivatul pe uncia de aur. Simbolul GOLD 15F "strângea" 5 contracte pe scadenţa iunie, iar preţul unciei valora 1203,1 dolari, cu 15,7 USD peste "start of day price".

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb