SIBEX Sibex, boală lungă - moarte sigură

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 octombrie 2015

La Sibex, prima jumătate a penultimei şedinţe a săptămânii s-a desfăşurat în climatul cunoscut de apatie, tranzacţiile fiind rare, atât pe piaţa derivatelor, cât şi pe piaţa spot. Cele câteva contracte futures consemnate la ora 17.30 - mai exact 22, având o valore de 388.002 lei, făceau ca şedinţa să intre în rîndul zilelor cu "activitate", prelungind joaca de-a tranzacţiile. "Sibex este acum într-o situaţie care poate fi cel mai bine exemplificată de proverbul «boală lungă, moarte sigură», situaţie care pare acceptată cu seninătate de majoritatea acţionarilor, întrucât nu se observă nici măcar o luare de poziţie formală faţă de această situaţie, ca să nu mai vorbim de acţiuni concrete", a declarat un consultant financiar.

Toate contractele menţionate au fost încheiate pe derivatul care are ca activ suport indicele Dow Jones, pe scadenţa decembrie. Simbolul DEDJIA 15L era cotat, după şapte ore şi jumătate de la deschidere, la 17.647 de puncte, înregistrând o scădere de 183 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 17.830 puncte. Raportat la cotaţia de la închiderea de miercuri, se înregistra o variaţie zero, astfel că evoluţia de pe Wall-Street urma să fie cea care să "coloreze" cotaţia de la Sibiu a indicelui, fie pe "verde", fie pe "roşu", cu condiţia ca puţinii participanţi activi să aibă şi reacţie la ceea ce se întîmplă peste ocean, unde deschiderea a fost una negativă, după ce Banca Centrală Americană a "reînviat" aşteptările pntru o creştere a ratelor dobânzilor în decembrie şi după ce date recente au indicat că creşterea PIB-ului din cea mai mare economie a lumii a fost sub aşteptări.

Pe ATS-ul administrat de Sibex ziua de joi a adus 3 tranzacţii, însumând 294 de acţiuni ale societăţii Rofep S.A, cotaţia unui titlu continuând să staţioneze la 0,38 lei/titlu.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. serios? boala lunga moarte sigura? buun

    Ca tot de-I bun, pentru oricine, transparent si mai ales cinstit si la vedere, fara interventii politice (in tranzactionare nu si legislatia) sau de alta natura (exceptie influenta pietei mondiale manipulate de SUA) si care ... nu merge intr-o tara balcanica, unde "traditiile" au radacini adinci (vezi exemplul Bechtel constructia de autostrazi, licitatiile si addendumurile contractuale)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb