• UPDATE: Record de contracte pe piaţa Sibex pentru a doua şedinţă la rând
Pe piaţa Sibex, şedinţa de tranzacţionare de ieri a adus un nou volum record. Participanţii au încheiat 40.172 de contracte, cu aproape 6% peste recordul precedent, consemnat în şedinţa de miercuri. Bursa sibiană a înregistrat astfel două recorduri de lichiditate consecutive, reuşind depăşirea pragului de 40.000 de contracte într-o singură şedinţă, şi atingând cel mai bun volum din ultimi patru ani şi opt luni.
Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 336 milioane lei. Intensitatea schimburilor s-a datorat volatilităţii înregistrate pe segmentele indici şi mărfuri, pentru derivatele pe Dow Jones şi aur. Derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat produs cu 21.313 contracte pe scadenţa martie. Speculatorii au beneficiat de un culoar de preţ de 143 de puncte între maximul şi minimul zilei. Cotaţia DEDJIA_RON martie a închis în scădere cu 6 puncte, la 12.682 puncte după ce în prima jumătate a şedinţei înregistrase creşteri, corelându-se cu piaţa americană. Întoarcerea pe minus s-a datorat tot influenţei de pe Wall-Street unde cotaţia indicelui s-a depreciat ca efect al unor ştiri negative, stopând raliul care a dus Dow Jones la cel mai înalt nivel din 2008.
Aurul a avut o contribuţie semnificativă la conturarea volumului record, cu 15.756 contracte SIBGOLD pe scadenţa februarie, pentru care cotaţia a crescut cu 13 USD, la 1723,3 dolari/uncie. Ultimele două şedinte au indicat o adevărată "febră a aurului" pe piaţa Sibex, în contextul în care metalul preţios s-a apreciat şi pe pieţele externe.
---------------
Speculatorii futures de la Sibex au continuat şi joi să tranzacţioneze puternic, după ce, cu o zi înainte, s-a înregistrat un volum record pe ultimii patru ani la bursa sibiană. Astfel, după jumătate din orarul de tranzacţionare, numărul contractelor era deja de 30.500 iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 215 milioane lei, fiind create premisele atingerii unui nou volum record. Mai exact, doar 7500 de contracte mai trebuiau încheiate până la închiderea şedinţei (23.15), pentru ca Sibex să înregistreze al doilea record consecutiv de lichiditate.
Goana după aur, declanşată în şedinţa anterioară, s-a menţinut şi în penultima zi a săptămânii, simbolul SIBGOLD dominând în topul preferinţelor. La ora 17.15, numărul contractelor încheiate pe acesta era de 15.514 pe scadenţa februarie. Preţurile au variat între 1704,9 şi 1729,5 dolari/uncie iar cotaţia se situa la 1726 dolari, în urcare cu 15,7 USD. Diferenţele dintre preţurile de la vânzare şi cele de la cumpărare erau foarte mici, market-makerii fiind extrem de activi, cu un rol determinant în realizarea volumelor record. Pentru aprilie SIBGOLG era cotat la 1732,5 dolari,în creştere cu 20,2 USD. O creştere de 16,9 USD, până la 1729 dolari/uncie se observa şi pe simbolul SIBGOLD_RON martie. Pe pieţele externe, metalul galben a atins maximul ultimilor şase săptămâni şi jumătate după ce, atât mărfurile cât şi acţiunile şi euro au înregistrat "raliuri" , ca urmare a declaraţiilor Bancii Centrale Americane. Aceasta a precizat că intenţionează să ţină dobânda de referinţă la nivel redus pe o perioadă de mai mulţi ani până spre sfârşitul lui 2014, vizând totodată noi măsuri pentru stimularea economiei.
Şi interesul pentru derivatul pe indicele Dow Jones era fost unul foarte bun. Numărul contractelor pe scadenţa martie era de peste 12.700 iar cotaţia indicelui creştea cu 70 puncte, până la 12.758 puncte. În SUA, preţul futures al Dow Jones creştea, de asemenea, indicând posibilitatea ca indicele să-şi extindă pe Wall-Street cel mai înalt nivel din mai 2011 încoace. Pe lângă declaraţiile FED, optimismul a fost alimentat şi de un raport care indica faptul ca Grecia a făcut progrese in discuţiile cu creditorii săi pentru reducerea datoriilor. În plus, rezultatele pozitive ale unor companii au amplificat încrederea investitorilor.
Pe segmentul valutar perechea euro/dolar era cea mai tranzacţionată, cu 755 de contracte pe scadenta martie. Euro se aprecia cu 0,39%, o moneda unică valorând 1,3163 dolari. Pe plan internaţional dolarul s-a depreciat până la minimul din ultimele cinci săptămâni, pe fondul speculaţiilor că FED va încerca introducerea unei noi etape de achiziţii de obligaţiuni.
Dintre derivatele pe acţiuni, DESIF5 s-a remarcat cu 348 contracte pe scadenţa martie, pentru care cotaţia a cres-cut cu 2,92%, valorând 1,2248 lei. Acţiunea SIF5 s-a apreciat puternic si pe piaţa spot de la Bucureşti.
Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.