SIBEX Speculatorii au mizat pe scădere, influenţaţi de contextul extern

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 februarie 2012

Scăderile s-au impus ca direcţie de bază în ultima şedinţă a săptămânii trecute. Variaţiile au fost destul de ample, astfel că presiunea la vânzare a fost ridicată, reflectându-se în creşterea volumului de tranzacţionare. Ca urmare, şedinţa s-a încheiat cu un total de peste 17.000 de contracte şi o valoare de 156,7 milioane lei. Deprecierile au venit în condiţiile corelării cu contextul internaţional, bursele fiind în continuare afectate de incertitudinile privind Grecia.

După creşterile puternice de joi, derivatele pe acţiunile SIF5 5 Oltenia au revenit pe minus pierzând 1,09% pentru scadenţa martie, conform preţului de 1,365 lei/acţiune consemnat la închidere. Numărul contractelor DESIF5 a scăzut la 667 pe scadenţa menţionată. În cele cinci şedinţe ale săptămânii DESIF5 au atras aproape 3600 de contracte.

În schimb, speculaţiile cu preţul indicelui Dow Jones s-au intensificat, contribuind la creşterea volumului total al şedinţei. Cu peste 7300 de contracte încheiate pe scadenţa martie, DEDJIA_RON a fost, vineri, cel mai tranzacţionat produs. Cotaţia indicelui s-a devalorizat cu 75 de puncte, ajungând la 12.767 puncte. Participanţii s-au orientat după semnalele futures-ului din SUA, care a indicat scăderi, în condiţiile în care miniştrii de finanţe din UE au ţinut pe loc pachetul de ajutor pentru Grecia. Ulterior, şi acţiunile din SUA s-au depreciat pentru a patra oară în cinci şedinţe. Derivatul pe Dow Jones a fost la Sibex cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămânii cu 28.482 de contracte pe scadenţa martie.

Pe segmentul mărfurilor, aurul a avut o evoluţie descendentă, cotaţia unciei depreciindu-se cu 12,5 dolari pentru scadenţa februarie, până la 1718,1 dolari pe uncie. Numărul contractelor SIBGOLD încheiate vineri pe scadenţa din această lună a fost de 4705 iar în întreaga săptămână de circa 16.400, simbolul aflându-se pe locul secund în preferinţele speculatorilor. Metalul galben s-a depreciat vineri şi la New-York şi Londra, urmărind tendinţa monedei euro şi a acţiunilor americane, după ce incertitudinile privind acordarea unui nou pachet de ajutor Greciei i-au determinat pe investitori să vândă pentru a deţine bani cash.

Perechea euro/dolar a atras vineri peste 2000 de contracte, totalul din întreaga săptămână depăşind 8000. Jucătorii au estimat o scădere de 0,83% a monedei unice, la 1,3176 USD pe scadenţa martie. Direcţia pe care au mizat speculatorii de la Sibiu a fost una corelată cu piaţa valutară externă, unde euro a căzut vineri de la maximul ultimelor două luni faţă de dolar sub efectele aceleiaşi influenţe negative a reţinerii acordării ajutorului financiar pentru Grecia de către miniştrii de finanţe din UE.

Numărul contractelor încheiate la Sibex în săptămâna 6-10.02, s-a ridicat la aproape 66.000, valoarea lor fiind 589,15 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb