SIBEX  Speculatorii au pariat pe creşterea cotaţiei aurului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iulie 2013

În prima şedinţă a săptămânii, preţurile derivatelor au evoluat mixt. După aproape jumătate de şedinţă se observa o direcţie descendentă pentru Dow Jones şi euro faţă de yenul japonez şi creşteri pentru cotaţiile aurului şi euro faţă de dolar. Comparativ cu săptămâna trecută, lichiditatea era ceva mai redusă, speculatorii aşteptând partea a doua a zilei şi semnalele de pe piaţa americană. Astfel, la ora 16.15, numărul contractelor era de 638 iar valoarea acestora se ridica la 6,33 milioane de lei.

Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA, corelându-se cu direcţia indicată de acesta. Atât la Sibex cât şi peste ocean, preţul indicelui evolua pe minus, înainte de publicarea unui raport despre care se credea că ar putea indica faptul că mai puţini americani au încheiate contracte pentru achiziţionarea de locuinţe, luna trecută. Conform datelor de la ora menţionată cotaţia DEDJIA_RON septembrie se deprecia cu 40 de puncte la 15.460 de puncte. Numărul contractelor era de 270, produsul fiind cel mai lichid de pe piaţă.

O lichiditate în urcare se observa pe derivatul SIBGOLD, cu mărimea de o uncie. Acest produs, care urmăreşte evoluţia cotaţiei metalului nobil a atras 202 contracte pe scadenţa august. Preţul unei uncii creştea cu 19,6 dolari şi era estimat la 1336,6 USD. Se mai observau şi 7 contracte SIBGOLD_RON, simbol cu mărimea de 10 uncii. Cotaţia acestui simbol creştea cu 17,3 USD la 1332,7 dolari.

Tot în cadrul sectorului derivatelor pe mărfuri se mai consemnau 80 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa septembrie, simbol care urmăreşte evoluţia preţului barilului de petrol. La Sibex, jucătorii estimau o creştere de 0,38% la 105,10USD/baril.

Pe segmentul derivatelor care au ca activ suport cursuri de schimb, participanţii s-au concentrat pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de 55 pe scadenţa septembrie şi doar 5 pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,19% pentru scadenţa din toamnă, la 1,3255 USD. Pentru finalul anului era estimat un curs de 1,3206 dolari pentru un euro, după o creştere de numai 0,02% Euro se deprecia însă faţă de yenul japonez, valorând conform estimărilor din piaţă 129,79 yeni, curs în minus cu 0,31%. Numărul contractelor era de numai 9.

Dintre derivatele pe acţiuni nu se remarca nici un produs, lichiditatea fiind foarte redusă pe acest segment de piaţă.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb