SIBEX Speculatorii au pariat pe creşterea euro faţă de dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 noiembrie 2012

După scăderile de marţi, cotaţiile futures de la Sibex au dat semne de revenire în prima parte a şedinţei de la mijlocul săptămânii dar creşterile nu s-au impus în mod clar. Nivelul de implicare a speculatorilor era unul mediu astfel că până la ora 17.00 nici lichiditatea nu a impresionat. Mai exact, la ora menţionată, se înregistrau 950 de contracte încheiate şi o valoare de 11,77 milioane lei.

Participanţii activi au preferat, ca de obicei, speculaţiile pe derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones. În prima parte a şedinţei cotaţia indicelui a crescut, în corelare cu piaţa futures de peste ocean. Creşterile din SUA se datorau optimismului generat de publicarea de către Cisco Systems Inc. unui profit care a depăşit aşteptările analiştilor. Cisco este cel mai mare producător de echipament pentru reţele computerizate iar rezultatele pozitive înregistrate au impulsionat acţiunile din sectorul tehnologic din SUA. Optimismul iniţial s-a reflectat însă doar moderat în evoluţia Dow Jones de la Sibex unde cotaţia indicelui a dat semne de slăbiciune după ora 16.30. Astfel, la ora 17.00, DEDJIA_RON decembrie intrase pe teritoriu negativ şi pierdea 13 puncte valorând 12.713 puncte. Numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora menţionată era de 725. Speculatorii acestui produs aveau însă la dispoziţie încă o jumătate de şedinţă pentru a-şi aplica strategiile şi a contura o evoluţie clară a preţului, piaţa închizându-se la ora 23.15.

Pe locul secund în top se afla derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionat în lei. Numărul contractelor EUR/USD_RON decembrie era de 102 iar cotaţia monedei unice câştiga 0,33% valorând 1.2745 USD. Şi pe plan extern dolarul s-a devalorizat faţă de euro după ce Vicepreşedintele Băncii Centrale Americane, Janet Yellen, a declarat că susţine "legarea" perspectivelor privind dobânda de politică monetară de obiectivele economice. De asemenea vânzările de retail din SUA au scăzut pentru prima dată în patru luni.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri aurul scădea cu 0,5 dolari pe scadenţa decembrie în raport cu care se observau 58 de contracte SIBGOLD _RON. Cotaţia derivatului cu mărimea de 10 uncii era de 1730,3 USD/uncie.

De pe segmentul futures pe acţiuni, doar derivatul pe acţiunile SIF5 s-a remarcat timid cu 42 de contracte. DESIF5 decembrie a închis în staţionare la 1,37 lei/acţiune.

S-a detectat o uşoară activitate şi pe ATS-ul Sibex unde au fost tranzacţionate titlurile PPLI. Cotaţia acestora a închis la 4,8 lei, în staţionare, iar numărul acţiunilor rulate a fost de numai 309.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb