SIBEX Speculatorii, cuprinşi de astenia de primăvară

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2012

După ce a doua parte a zilei de luni a dat speranţe în ceea ce priveşte revenirea lichidităţii, a doua zi a săptămânii a readus apatia pe piaţa Sibex. După jumătate de şedinţă, volumul de tranzacţionare era foarte redus, situându-se, conform datelor de la ora 16.50, puţin sub 700 de contracte cu o valoare de numai 7,54 milioane lei. Tendinţa dominantă pe piaţă era una de scădere, cu variaţii reduse.

Pentru Dow Jones, numărul contractelor era de 382 pe scadenţa iunie, derivatul în discuţie fiind cel mai tranzacţionat. Cotaţia futures a indicelui american scădea la Sibiu cu 13 puncte, la 13.173 puncte. Nici cotaţiile futures de peste ocean nu au fluctuat semnificativ, înaintea publicării unui raport privind comenzile din industrie. Şi deschiderea de la NYSE a fost una plată, după ce S&P 500 a atins luni maximul ultimilor patru ani. Pentru septembrie, preţul Dow Jones pierdea la Sibex 20 de puncte, valorând 13.103 puncte. Numărul contractelor pe acest termen era de numai 11.

Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei s-au soldat cu 137 de contracte încheiate până la ora 16.50 pe scadenţa iunie. Moneda unică se deprecia uşor, cu 0,07%, faţă de dolar, la o cotaţie de 1,33240 USD. Pe pieţele externe euro s-a apropiat iniţial de maximul în raport cu dolarul, dar şi-a stopat ulterior tendinţa de creştere, după ce randamentele obligaţiunilor spaniole au crescut iar şomajul din Spania a atins maximul din opt luni.

Pe segmentul spot se tranzacţionau contractele DESIF5 şi DESNP, ambele pe scadenţa iunie. Speculatorii au estimat o scădere de 3,36% a acţiunii "Petrom", la o cotaţie de 0,4030 lei. Numărul contractelor DESNP a fost de 64. Pentru DESIF5 s-a înregistrat o depreciere de 0,5%, cotaţia estimată fiind de 1,4024 lei/acţiune. Volumul era foarte scăzut, cu 32 de contracte DESIF5.

Lichiditatea foarte redusă de pe segmentul derivatelor se datora şi lipsei interesului pentru speculaţiile cu aur. După circa şapte ore de tranzacţionare se observau doar 11 contracte SIBGOLD iunie, iar cotaţia metalului pierdea 0,7 dolari, valorând 1679,5 USD/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb