La jumătatea şedinţei de la mijlocul săptămânii de pe piaţa Sibex se observau peste 800 de contracte încheiate iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 10,6 milioane de lei. Evoluţia cotaţiilor era una negativă, scăderile menţinându-se pentru a doua zi la rând. "Începutul lunii a fost unul intens, fapt care dă speranţe că lichiditatea va creşte. Condiţia esenţială este ca speculatorii să beneficieze de volatilitate şi evoluţii interesante pe plan extern, acestea condiţionând de multe ori implicarea lor pe segmentul derivatelor de la Sibiu, unde produsele futures externe fac legea la capitolul atractivitate", a declarat un broker. Acesta a mai precizat că "este foarte important ca nivelul de interes să nu scadă după finalizarea scadenţei iunie, dar până acum semnalele nu indică o scadenţă septembrie atractivă, din perspectiva numărului de poziţii deja deschise".
Speculaţiile cu indicele Dow Jones au continuat să atragă jucătorii care au încheiat, până la ora 16.45, 561 de contracte pe scadenţa iunie. Indicele american se deprecia cu 52 de puncte, cotaţia estimată fiind de 15.128 de puncte. În SUA, futuresul pe acţiuni indica scăderi după ce datele privind creşterea angajărilor din mai au alimentat speculaţiile că FED va reduce achiziţiile de obligaţiuni.
Pentru restul produselor tranzacţionate, volumele erau destul de mici iar diferenţele între următoarele trei - patru simboluri erau de doar câteva zeci de contracte sau chiar mai puţin.
Raportat la perechea euro/dolar, numărul contractelor realizate pe scadenţa iunie în şapte ore era 80. Cotaţia euro pierdea teren faţă de dolar, coborând cu 0,16% până la o valoare de 1,30660 USD. Pe pieţele valutare externe, euro s-a depreciat iniţial dar ulterior a dat semne de revenire după anunţul din SUA privind creşterea numărului de locuri de muncă din mai.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, DESIF5 a închis la 1,4130 lei/acţiune pentru scadenţa iunie după o scădere de 2,15%. Numărul contractelor a fost de 59.
Pentru derivatele pe preţul aurului se observau doar 20 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa iunie. Speculaţiile cu acest produs s-au realizat pe fondul scăderii cotaţiei metalului preţios. Acesta pierdea însă doar 1,7 dolari şi era estimat la 1397,8 USD/uncie. Excepţie de la scăderi făcea cotaţia futures a petrolului care era estimată la Sibex la 94,10 USD/baril, în urcare cu 0,54%. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de 34.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.