SIBEX Speculatorii, dispuşi la risc la început de an

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2013

La Sibiu Stock Exchange, primele şedinţe din noul an au surprins prin volumul bun, care a continuat direcţia din finalul lui 2012. În prima şedinţă a anului (n.r. - joi 3 ianuarie), speculatorii au încheiat 1682 de contracte cu o valoare de aproape 20 de milioane de lei iar vineri 5 ianuarie volumul s-a cifrat la 1326 de contracte cu o valoare de 13,6 milioane lei.

În prima zi din an cotaţiile au înregis-trat creşteri importante pe segmentul indici unde Dow Jones a acumulat nu mai puţin de 490 de puncte şi a atras peste 60% din volumul şedinţei, prin peste 1000 de contracte. Cotaţia de la Sibex a indicelui a crescut şi vineri, dar cu un ritm mult mai redus, acumulând doar 51 de puncte. Prin urmare şi volumul a fost mai mic, ajungând la 219 contracte. Preţul DEDJIA_RON pe scadenţa martie a închis la 13.366 puncte. Pentru acest simbol, începutul de an a stat sub semnul influenţei semnificative a evenimentelor din SUA unde politicienii au reuşit în cele din urmă să aprobe un proiect de lege privind prevenirea reducerilor de cheltuieli şi creşterile de taxe, cunoscut sub numele de "prăpastia fiscală" (n.r. - fis-cal cliff). Acest fapt a adus un val de optimism pe piaţa americană unde acţiunile au înregistrat un "raliu", producând indicilor reprezentativi cele mai mari creşteri din ultimele 13 luni.

Vineri, cel mai lichid produs a fost derivatul pe perechea valutară euro/dolar, cu 614 contracte pe scadenţa martie 2013. Cotaţia euro a crescut cu 0,25% şi a închis la 1,3094 USD. Cotaţia a recuperat astfel uşor din pierderea de 1,25% înregistrată în prima sesiune din an. Pe plan extern dolarul a încheiat prima săptămână din 2013 în avans faţă de euro, după ce FED a sugerat că programul de achiziţii de obligaţiuni s-ar putea încheia la jumătatea acestui an. "Volumul bun din primele două şedinţe pe Dow Jones şi euro/USD ne-a indicat speculatori dispuşi la risc. Este de urmărit dacă acest fapt a fost unul contextual, datorat influenţei din SUA, sau există o tendinţă reală de interes", a explicat un broker.

Pe piaţa sibiană s-a mai remarcat şi segmentul derivate pe mărfuri cu tranzacţii pe preţul petrolului şi al aurului. Simbolul DEOIL_LSC a fost tranzacţionat pe scadenţa februarie, înregistrându-se 118 contracte şi o cotaţia de 93 de dolari/baril, după o creştere de 0,29%. În schimb, pentru aur, s-au înregistrat scăderi, cotaţia SIBGOLD februarie depreciindu-se cu 15,5 dolari la 1651,5 USD/uncie iar cea a SIBGOLD_RON februarie cu 12,1 dolari la 1652 USD/uncie. Numărul contractelor pe cele două derivate a fost de 74 respectiv 67.

În sectorul derivate pe acţiuni listate pe piaţa autohtonă, simbolul DESIF5 s-a evidenţiat vineri cu 159 de contracte. Cotaţia DESIF5 martie a câştigat 1,37% şi a închis la 1,48 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb