În primele ore din şedinţa de la debutul săptămânii, speculatorii de pe piaţa Sibex au avut parte de variaţii destul de reduse ca amplitudine. Ca direcţie, predominau creşterile, iar produsele cu active suport externe erau în continuare cele mai solicitate. Ulterior, după ora 14.00, culoarele de preţ s-au mai lărgit, dar lichiditatea era însă una destul de redusă. La ora 16.15 numărul contractelor era de 425, iar valoarea acestora se situa la 5,6 milioane de lei.
După aproape şapte ore de tranzacţionare nu se conturase încă un lider categoric în ceea ce priveşte numărul de contracte. Cel mai bine poziţionat produs în acest sens era însă tot derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average. Numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe scadenţa decembrie 2013 era de 182. Cotaţia indicelui creştea cu 56 de puncte, fiind estimată la 15.605 puncte. Creşterea de la Sibex îşi găsea acoperire şi în evoluţia de pe piaţa futures din SUA, care a indicat la rândul ei aprecieri în contextul în care investitorii au urmărit raportările companiilor şi aşteaptă comunicatele din această săptămână referitoare la angajări şi creşterea economică. "Probabil că derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones se va desprinde din nou în cel mai tranzacţionat produs în partea a doua a şedinţei de tranzacţionare, când va fi hotărâtoare influenţa de la NYSE", a anticipat un broker.
Pe segmentul derivatelor valutare se paria pe euro, care creştea uşor cu 0,03% faţă de dolar, fiind cotat la 1,34980 USD. Revenirea pe plus a euro faţă de dolar nu era însă foarte convingătoare, după scăderile de la finalul săptămânii trecute. În aceste condiţii, nici speculaţiile nu excelau ca volum, numărul contractelor fiind de 160 pe scadenţa decembrie 2013. Şi pe plan extern, euro s-a întărit de la minimul din ultimele şase săptămâni faţă de dolar, după ce un raport a indicat că producţia din euro-regiune a crescut în octombrie pentru a patra lună la rând.
Pentru restul segmentelor de piaţă, mai exact cele ale derivatelor pe mărfuri sau derivatelor pe acţiuni, numărul contractelor era foarte redus. Excepţie de la direcţia pozitivă înregistrată după jumătate de şedinţă pe piaţa sibiană făcea derivatul pe barilul de petrol. Acesta pierdea 2,58% şi era cotat la 94,48 dolari. Numărul contractelor era de 46.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15.