SIBEX Speculatorii futures s-au ascuns din nou

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2016

După ce prima zi de tranzacţionare din an s-a încheiat cu aproape 100 de contracte, a doua şedinţă din 2016 a readus piaţa Sibex sub "umbra" lipsei de interes, prima jumătate a zilei de marţi fiind una ştearsă. Conform datelor de la ora 17.30, mai exact după şapte ore şi jumătate de la deschidere, numărul contractelor futures era de numai 24, iar valoarea acestora se ridica la aproape 400.000 lei. Statistica orei menţionate reţinea tranzacţii pe două produse, anume derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa martie şi derivatul pe cursul euro/dolar pe scadenţa iunie.

După scăderea amplă de luni a cotaţiei futures a Dow Jones, grecii de la ATHEXClear au calculat o cotaţie de referinţă pentru deschiderea şedinţei (1) cifrată la 17.219 puncte, anticipând o evoluţie pozitivă. În raport cu valoarea precizată, cotaţia consemnată la ora 17:30 pierdea 159 de puncte, valorând 17.060 puncte, nivel care afişa totuşi o apreciere de 72 puncte faţă de închiderea din şedinţa anterioară. Şi pe Wall-Street debutul şedinţei a fost unul "verde", semn al unei posibile şedinţe de revenire, după vânzările masive din prima zi de tranzacţionare din an, înregistrată pe fondul datelor economice îngrijorătoare din China.

Pentru perechea euro/dolar, identificată prin simbolul EUUSR 16F se consemnau doar două contracte, iar cotaţia futures de la Sibiu a unei monede unice europene era estimată la 1,0780 dolari, în minus cu 1,71% faţă de "start of day price" (1,0918 USD). Şi pe plan extern euro se deprecia faţă de dolar, pe fondul cererii bune pentru moneda americană, la orizont conturându-se creşterea presiunii pe moneda europeană.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb