SIBEX Speculatorii mizează pe creşterea euro în raport cu dolarul

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 mai 2013

După ce lichiditatea şi-a revenit marţi, prima jumătate a şedinţei de miercuri a indicat un interes şi mai bun al participanţilor. La ora 16.45 se înregistrau aproape 1200 de contracte iar valoarea acestora era de 14,6 milioane lei. Direcţia preţurilor era una predominant descendentă, excepţie făcând cotaţia euro care creştea faţă de dolar.

Cel mai lichid produs după şapte ore de tranzacţionare era derivatul euro/dolar, tranzacţionat în lei. Mizele au fost puse pe creşterea monedei comune. Speculatorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar pe termen scurt erau beneficiarii unei aprecieri de 0,59% a monedei unice, la o cotaţie de 1,29440 USD. Numărul de contracte încheiate pe scadenţa iunie era de 530. Se specula şi pe scadenţa septembrie, dar pe o lichiditate mai mică, de numai 22 de contracte. Euro creştea cu 0,32% la 1,29010 USD. Şi pe plan extern dolarul s-a apreciat faţă de euro, pe fondul discuţiei privind reducerea stimulentelor economice.

Ca şi în ziua precedentă, se remarca şi sectorul derivatelor pe indici. Pe scadenţa iunie se înregistrau 457 de contracte DEDJIA_RON. Produsul avea potenţialul de redeveni lider în partea a doua a zilei. Vânzătorii care au deschis poziţii noi speculau pe câştig, iar cei cu poziţii mai vechi recuperau din pierderile cauzate de creşterile de luni şi din celelalte sesiuni, în condiţiile în care indicele se deprecia cu 76 de puncte. Pe piaţa futures americană variaţiile au fost negative, semnalizând că indicele DJIA va coborî de la nivelul record, pe fondul îngrijorărilor că FED ar putea să înceapă temperarea programului de achiziţii de obligaţiuni. Semnalele s-au confirmat la deschiderea NYSE.

În sectorul derivatelor pe mărfuri produsul cel mai speculat după şapte ore din şedinţă era DEOIL_LSC. Numărul contractelor pe scadenţa iunie era de 32 iar cotaţia barilului era estimată la 94,71 USD, în scădere cu 0,31%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb