SIBEX Speculatorii, ţinuţi în priză de creşterile ample

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 februarie 2014

După ce volumul s-a menţinut la nivel bun miercuri, pe fondul fluctuaţiilor Dow Jones, speculatorii au rămas "în priză" şi în prima parte a şedinţei de joi. Lichiditatea consemnată după aproape opt ore de la deschidere era una foarte bună, datatele indicând aproape 3.400 de contracte, cu o valoare de 49,13 milioane lei, totaluri cu mult peste rezultatele consemnate la finalul întregii zile anterioare.

Raportat la interesul faţă de produsele disponibile, se prefigura o nouă zi de dominaţie a derivatului pe Dow Jones. La ora 17.30, produsul menţionat totaliza deja 2.551 de contracte. În ceea ce priveşte valoarea indicelui, se contura a treia şedinţă la rând de apreciere, speculatorii cu poziţii de cumpărare mai vechi reuşind mai recupereze din pierderile cauzate de scăderile anterioare. În acelaşi timp, cei care au iniţiat strategii long (n.r. - de cumpărare), în ultimele zile, se aflau pe profit. Optimismul s-a justificat iniţial prin corelarea cu piaţa futures din SUA, unde s-au consemnat aprecieri, în contextul în care erau aşteptate datele privind şomajul, dar şi noi reportări privind evoluţia unor companii importante. Ulterior, raportul privind evoluţia cererilor de şomaj a indicat scăderea acestora pentru prima dată în trei săptămâni, fapt care a menţinut starea de optimism. Deschiderea de pe Wall-Street şi evoluţia ulterioară au confirmat această stare de fapt, prin creşterile indicilor.

Pe segmentul derivatelor valutare intensitatea speculaţiilor era una în creştere, speculatorii interesaţi de evoluţia cursului euro/dolar încheind 460 de contracte pe scadenţa martie şi 194 pe scadenţa iunie. Valoarea monedei comune se aprecia generos faţă de dolar, creşterile consemnate fiind de 0,51 şi 0,41%, iar cotaţiile de 1,36040 şi 1,36000 USD. Pe acelaşi segment se mai specula la nivel modest şi pe cursul euro/yen japonez, pe scadenţa martie. Valoarea euro era estimată la 138,21 yeni, în creştere cu 0,77%. Şi pe plan extern euro a avut o zi forte bună, crescând cel mai mult raportat la ultimele două săptămâni faţă de moneda americană, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi s-a abţinut să anunţe noi măsuri de stimulare economică, care tind să afecteze negativ moneda unică.

Din zona derivatelor pe mărfuri, speculaţiile cu preţul petrolului totalizau 43 de contracte pe scadenţa martie. Preţul aurului negru era estimat în urcare cu 0,75% la 98,5 USD/baril.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul era redus, în pofida unor creşteri puternice a cotaţiilor DESIF5 şi DESIF4. Totodată, se observau tranzacţii şi pe segmentul spot unde s-a consemnat un schimb cu 20.000 de acţiuni Sibex dintr-o tranzacţie. Cotaţia SBX era de 0,57 lei/acţiune, în staţionare. Până la ora redactării articolului, noile acţiuni listate pe ATS-ul Sibex continuau să fie ignorate.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb