SIBEX Speculatorii văd leul din ce în ce mai vulnerabil în faţa euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iulie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri, 6 iulie, a stat sub semnul deprecierii majorităţii cotaţiilor. Astfel, s-au devalorizat preţurile futures ale Dow Jones, aurului sau ale monedei unice faţă de dolar şi yenul japonez. În schimb, euro s-a apreciat faţă de leu, aceasta fiind excepţia notabilă a zilei. Pe acest fond, speculatorii au fost activi, încheind aproape 7000 de contracte. De altfel, în ultimele două şedinţe, senzaţia a fost una de revenire puternică în piaţă, pe fondul mişcărilor preţurilor şi evenimentelor politico-economice.

Pe derivatul care urmăreşte cursul euro/leu, "jucătorii" au tranzacţionat pe trei scadenţe: septembrie şi decembrie 2012, respectiv martie 2013. Estimările au fost pesimiste pentru leu în raport cu toate acestea. Pentru septembrie au fost încheiate 180 de contracte euro/leu şi s-a estimat un curs de 4,5361 lei pentru o monedă unică, în urcare cu 0,15%. Scadenţa decembrie a atras 212 contracte iar un euro a fost cotat la 4,5459 lei, în creştere cu 0,04%. Cea mai amplă apreciere, de 0,60% s-a consemnat pentru scadenţa martie 2013, un euro ajungând la 4,5899 lei. Scăderile au venit în contextul în care BNR a anunţa vineri un curs de referinţă de 4,5142 lei pentru o monedă unică, nou maxim istoric. Şi cursul oficial leu/dolar a atins de asemenea un nou record, urcând la 3,6480 lei. "Agitaţia politică a afectat puternic leul, iar speculatorii străini au pus imediat presiune pe acesta, ca reacţie la ştirile apărute. Faptul că evenimentele politice interne au ecouri importante, şi nu favorabile, în statele puternice ale UE, a amplificat căderea leului iar imaginea defavorabilă reprezintă un balast suplimentar pentru cursul de schimb, afectat şi de realităţile economice", a explicat un broker.

Derivatele pe aur s-au remarcat şi ele cu 298 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august şi 176 cu simbolul SIBGOLD acelaşi termen. Aurul s-a depreciat cu 22,8 respectiv 30,3 USD pe simbolurile menţionate şi a fost cotat la 1582,2 şi 1589,1 dolari/uncie.

Numărul total al contractelor încheiate la Sibex în prima săptămână din iulie a fost de peste 22.000 cu o valoare de 256,7 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu iese Basescu la referendum euro va fi 5 lei in septembrie!Mai vb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb