SIBEX Trei zile cu volume bune şi un record de lichiditate pe 2013

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 februarie 2013

Săptămâna trecută la Sibex a început greoi cu două şedinţe slabe ca volum: 408 şi 638 de contracte înregistrate luni şi marţi, în condiţiile în care piaţa americană a fost închisă luni, 18 februarie. Situaţia s-a schimbat însă de la mijlocul săptămânii, când speculatorii au revenit pe piaţa sibiană, în contextul variaţiilor semnificative de pe pieţele externe. Ca ur­mare, s-au înregis­trat trei zile cu volume bune şi un record de lichiditate pe acest an, până acum: 2187 de contracte încheiate în sesiunea de joi 22 februarie, după ce, cu o zi înainte, se consemnaseră aproape 1500 de contracte. Ritmul bun s-a menţinut şi în ultima şedinţă, când volumul total a fost de 1833 de contracte cu o valoare de 22,3 milioane lei. Per total, în cele cinci zile ale perioadei 18-22 februarie numărul contractelor a fost de 6565.

Speculaţiile pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones au fost cele care au ridicat lichiditatea, produsul fiind preferat vineri pentru 1317 contracte, reprezentând aproape 72% din volumul şedinţei. Atractivitatea pentru acest produs a fost determinată de creşterea importantă de 115 punc­te, la 13.971 de puncte, preţul fiind în revenire după deprecierile din zilele anterioare. Şi pe piaţa de la New York s-a înregistrat un rebound la finalul săptămânii, după ce încrederea în mediul de business din Germania a urcat la maximul pe 10 luni şi după ce câştigurile de la Hewlett-Packard Co. şi American International Group Inc. au depăşit estimările.

În sectorul derivatelor valutare, prim-planul a fost deţinut de perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu 230 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia euro a închis la 1,3190 USD, depreciindu-se uşor cu 0,02%, după ce pe parcursul zilei au alternat scăderile cu creşterile. Pe plan extern, euro a atins minimul din şase săptămâni faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană a declarat că instituţiile vor rambursa mai puţin decât au prezis economiştii, din împrumuturile pentru operaţiunile de refinanţare pe termen lung.

Speculaţiile cu preţul aurului au completat podiumul şedinţei de vineri, cu 226 de contracte SIBGOLD pe scadenţa din această lună. Preţul futures al unciei a pierdut la Sibex 5,6 dolari şi a închis la 1574,4 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb