SIBEX Variaţiile ample au dat "restart" lichidităţii derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 octombrie 2014

În primele trei şedinţe de tranzacţionare din octombrie speculatorii au încheiat 6543 de contracte futures, lichiditatea pieţei Sibex urcând, pe fondul volatilităţii cotaţiei futures a Dow Jones şi în contextul menţinerii trendului descendent al cotaţiilor petrolului şi monedei euro în raport cu dolarul. "O medie de peste 2100 de contracte/zi, cum s-a înregistrat în debutul de octombrie, ar însemna 42.000 de contracte la finalul lunii, fapt care ar da un "restart" pieţei. Condiţia ca speculatorii să rămână conectaţi la acest ritm este ca volatilitatea să rămână ridicată, iar formatorii de piaţă să fie la fel de "implicaţi", crede un consultant financiar.

După două zile cu totaluri de peste 2000 de contracte, şedinţa de vineri a adus un recul al volumului care s-a cifrat la aproape 1600 de contracte. În ceea ce priveşte produsele tranzacţionate, nu au fost surprize, lider, cu o cotă de piaţă de aproape 76% (peste 1200 de contracte), fiind derivatul pe indicele Dow Jones. După patru şedinţe consecutive cu deprecieri consistente şi o pierdere cumulată de peste 300 de puncte, DEDJIA_RON decembrie a înregistrat o revenire spectaculoasă vineri recuperând 204 puncte. Deşi a crescut, preţul futures de la Sibiu al indicelui nu a reuşit să revină peste pragul de 17.000 de puncte, închizând la 16.923 de puncte. Aprecierea a fost susţinută şi de piaţa americană, unde indicii reprezentativi au înregistrat un adevărat "raliu" vineri, după ce datele mai bune decât previziunile în ceea ce priveşte piaţa muncii şi creşterea din sectorul serviciilor au impulsionat încrederea în cea mai mare economie a lumii. DEDJIA_RON a crescut spectaculos şi pentru scadenţa martie 2013, acumulând 248 de puncte şi oprindu-se la 16.853 de puncte, dar pe un volum modest, de 9 contracte.

Perechea euro/dolar a totalizat vineri 246 de contracte pe scadenţa decembrie. Pariurile pe raportul dintre cele mai importante monede din lume a dat câştig de cauză dolarului, care-şi continuă evoluţia spectaculoasă din ultima perioadă. La închidere, cotaţia futures a euro valora 1,25150 dolari, după o scădere de 0,48%. S-au mai observat şi 44 de contracte pe perechea liră sterlină/dolar, scadenţa decembrie, moneda britanică alunecând sub pragul de 1,60 dolari, mai exact la 1,5954 USD, după o scădere de 1,10%. Şi pe plan extern dolarul a traversat o perioadă favorabilă în raport cu valutele importante, indicele Bloomberg al monedei americane apreciindu-se pentru a şaptea săptămână la rând, cea mai lungă perioadă pozitivă din ultimii patru ani. Datele care au indicat creşterea locurilor de muncă din SUA şi scăderea ratei şomajului la cel mai mic nivel din 2008 sunt argumentele evoluţiei foarte bune a monedei americane. De asemenea, euro a scăzut la minimul din doi ani faţă de dolar după ce preşedintele BCE, Mario Draghi a menţinut rata de dobândă la minimul istoric. Şi lira sterlină s-a depreciat pe pieţele externe, coborând sub 1,60 dolari pentru prima dată în aproape patru ani.

Pe sectorul derivatelor pe mărfuri, preţul estimat pentru un baril de petrol pe scadenţa noiembrie s-a depreciat cu 1,73%, coborând la 89,56 USD. Numărul contractelor DEOIL_LSC a fost de 60. Pe plan extern, petrolul de tip Brent este din ce în ce mai aproape de o piaţă de tip "bear" în vreme ce barilul WTI (West Texas Intermediate) s-a menţinut sub 90 USD.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb