SIBEX Volumul derivatelor în uşoară creştere

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2016

La Sibex, în prima jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii s-a observat o activitate peste ritmul cu care ne-am obişnuit de la începutul lunii iulie, profilându-se una dintre cele mai bune şedinţe din ultima vreme. Condiţia ca acest lucru să se materializeze era însă menţinerea interesului la aceleaşi cote şi în partea secundă a zilei. Conform datelor de la ora 17.30, se înregistrau deja 60 de contracte futures, cu o valoare ce depăşea 563.000 de lei.

Raportat la produse, prima parte a zilei de marţi a propus statisticii aceleaşi simboluri care apar constant în ring, anume derivatul pe uncia de aur şi derivatul pe indicele Dow Jones, cu menţiunea că, de această dată, printre contractele tranzacţionate şi-a făcut loc şi perechea euro/dolar.

Derivatul care are ca activ suport uncia de aur totaliza 30 de contracte încheiate pe scadenţa august, pe fondul unei aprecieri de un dolar în raport cu "start of day price"[1] calculat de ATHEXClear la 1329 dolari. Cotaţia futures a unciei consemnată la ora 17.30 era de 1330 USD, nivel în urcare cu 4,7 dolari faţă de închiderea de luni.

Derivatul pe Dow Jones era tranzacţionat mai ales pe scadenţa septembrie identificată prin simbolul DEDJIA 16I. Se observau 24 contracte şi un preţ de cotare de 18.436 de puncte, conturat în urma unei deprecieri de 159 de puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear la 18.595 de puncte. Faţă de închiderea de luni, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american pierdea 11 puncte. Pe scadenţa decembrie se înregistrau doar 2 contracte, iar cotaţia futures a Dow Jones era de 18.348 de puncte, în coborâre cu 341 de puncte faţă de "start of day price" (18.689 puncte).

În ceea ce priveşte moneda unică, aceasta era cotată pentru septembrie la 1,1031 USD, în minus cu 0,88% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1129 USD. Volumul era însă modest: doar 3 contracte. Pentru scadenţa decembrie se consemna un singur contract, iar euro valora 1,1070 dolari, în scădere 1,40% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1227 USD.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb