SIBIU

DECEBAL N. TODĂRIŢA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 ianuarie 2006

Şedinţa de joi a readus optimismul investitorilor, preţurile revenind în majoritate pe creştere deşi au existat şi scăderi. Pe piaţa derivatelor s-au tranzacţionat un număr de 11.866 contracte futures şi opţions iar numărul poziţiilor a ajuns la aproape 128.000.

Revenirea derivatelor DESNP s-a concretizat cu redobîndirea statutului de lider pe piaţa futures. Stimulaţi şi de afacerea prin care Petrom a achiziţionat 178 staţii OMV din Bulgaria, Serbia-Muntenegru şi România, afacerea care îi conservă poziţia de lider de pe piaţa românescă şi îi aduce locul patru pe piaţa vecinilor de la sud, investitorii au realizat ieri 362 tranzacţii cu activul suport DESNP, însumînd 5.295 contracte. S-a realizat astfel o medie de peste 14 contracte pe tranzacţie. Scadenţa cea mai atractivă s-a dovedit a fi cea din martie. Preţurile DESNP au înregistrat însă deprecieri pentru ambele scadenţe.

Acţiunile DESIF 2 \"Moldova\" au revendicat întîietatea printre societăţile de investiţii financiare şi au ocupat locul secund în clasamentul zilei. Au fost perfectate 2.062 contracte DESIF 2 prin intermediul cărora s-a tranzacţionat ehivalentul a 2.062.000 acţiuni. Preţurile au înregistrat o evoluţie ascendentă, DESIF 2 cîştigînd faţă de ziua anterioară 2,58 procente pentru scadenţa apropiată şi 1,50 procente pentru cea din iunie.

Următoarele derivate cu o lichiditate de remarcat au fost ieri, DESIF 5 \"Oltenia\" pentru care s-au contabilizat aproape 2.000 contracte. Din împărţirea acestora pe scadenţe se poate observa afinitatea investitorilor pentru cea apropiată. SIF-urile, prin totalul tranzacţiilor ce le-au avut ca suport au fost din nou cea mai căutată categorie, generînd circa 30% din piaţă. O evoluţie demnă de remarcat a avut şi liderul din 18 ianuarie, DESIF 3 pentru care s-au finalizat 1.384 contracte. Cotaţiile DESIF 3 au fost: martie - 2,463 unităţi/acţiune şi iunie - 2,550 unităţi/acţiune. DESIF 3 a marcat ca şi celelate SIF-uri, creşteri pe ambele direcţii: 2,25 şi 1,19%.

Din sectorul bancar, s-a detaşat Banca Transilvania, derivatele DETLV încheind la rîndul lor pe creştere pentru scadenţe existente, la cotaţii de 1,4535 şi de 0,875 lei/acţiune.

Euro a fost cotat pentru martie la 3,6375 lei şi la 1,2105 dolari, în scădere pe ambele planuri, iar dolarul a înregistrat o valoare de 3,045 lei pentru aceeaşi scadenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb