SIBIU Câştiguri spectaculoase pentru cumpărătorii contractului futures pe Dow Jones

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 aprilie 2011

A treia şedinţă a săptămânii a adus creşteri importante pentru cele mai lichide produse derivate, anume contractul futures pe acţiunile SIF5, respectiv cel pe indicele Dow Jones Industrial Average. Oportunităţile la cumpărare s-au datorat în special influenţei pozitive exercitate de evoluţia ascendentă a burselor europene precum şi ştirilor pozitive din SUA unde, la deschiderea de miercuri, cotaţiile acţiunilor s-au apreciat puternic. Indicii americani acumulau, la începutul sesiunii NYSE, mai bine de un procent, după anunţarea unei serii de câştiguri solide ale companiilor reprezentative, situaţie care a creat perspective optimiste cu privire la redresarea economică a Americii. În acest context favorabil, cotaţiile derivatelor de la Sibex au crescut iar lichiditatea pieţei s-a îmbunătăţit. Astfel, la ora 17.15 numărul contractelor încheiate era de 4200 cu o valoare de 21 milioane lei, aceste totaluri având posibilitatea să crească până la ora închiderii (19.00).

Pe segmentul indicilor, speculatorii pe cumpărare au putut obţine câştiguri spectaculoase pentru o singură şedinţă, raportat la toate scadenţele tranzacţionate. Conform datelor de la ora 17.15 numărul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 1300, cele mai multe pe scadenţa iunie. Participanţii au tranzacţionat în contextul în care indicii burselor din Europa au înregistrat aprecieri importante, ca de altfel şi cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA care, în jurul orei 16:00 (ora României) se situa la un nivel de +145 puncte. Bursele din întreaga lume au crescut pe fondul rezultatelor financiare bune raportate de marile companii din SUA, Banca de investiţii Goldman Sachs Inc., companiile Intel şi IBM raportând rezultate care au depăşit estimările specialiştilor. De asemenea erau aşteptate în cursul zilei şi rezultatele financiare ale altor companii precum AT&T, Apple şi American Express. Pe piaţa Sibex, la ora 17.15 indicele DJIA creştea cu 245 puncte pe scadenţa iunie 2011, apreciere cores-punzătoare unui randament la cumpărare de 40,8%. Pe scadenţa septembrie cotaţia Dow Jones afişa un avans de 189 puncte. La aceeaşi oră se înregistrau tranzacţii şi pe scadenţa decembrie 2011, indicele înregistrând un plus de 190 puncte. Pe scadenţa martie 2012, investitorii tranzacţionau indicele american la un preţ ce afişa un plus de 244 puncte.

Şi cumpărătorii contractului DESIF5 au beneficiat din plin de direcţia ascendentă, obţinând randamente importante. Lichiditatea pe derivatul în discuţie a fost cea mai ridicată dintre toate produsele, la ora 17.15 observându-se circa 2800 de contracte echivalând cu rularea a 2,8 milioane de acţiuni SIF5. Pe scadenţa iunie a fost tranzacţionată cea mai mare parte a acestora, pe fondul unei creşteri cu 2,63% a cotaţiei. Pentru septembrie, DESIF5 câştiga 2,11% iar pentru finalul anului (decembrie) 1,73%.

În ceea ce priveşte cotaţia aurului, miza a fost pusă pe aprecieri. Ca urmare, la ora 17,15 metalul preţios avansa cu 8,6 dolari pe scadenţa aprilie 2011, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 înregistra o creştere de 8.1 dolari. Cotaţia aurului a crescut la New York şi Londra peste valoarea de 1500 dolari/uncie la New York, în condiţiile în care investitorii căutau un plasament alternativ pe fondul deprecierii monedei americane dar şi al accelerări inflaţiei.

În cea ce priveşte derivatele valutare, îmbunătăţirea percepţiilor investitorilor străini privind evoluţia economiei României în anii ce urmează a dus la o apreciere a leului faţă de moneda unică europeană, atât pe piaţa interbancară cât şi pe cea a derivatelor, pe aceasta din urmă tendinţa de acumulare dominând în cea mai mare parte a timpului. "Apropierea puternică a cursului futures faţă de cel de referinţă afişat de BNR ar putea însemna un optimism al investitorilor la termen privind evoluţia cursului pe piaţa interbancară", crede un broker. Cu toate acestea, după ora 16.30, moneda unică a revenit pe creştere uşoară la Sibex, astfel că la ora 17,15 euro câştiga 0,11 bani pentru iunie şi 0,37 bani pentru septembrie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb