SIBIU Contractele futures - avantaje şi riscuri

Darius Cipariu, Director Adjunct BMFM SIBIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 august 2006

Dezvoltarea pieţei futures de la Sibiu în ultimele 12 luni a adus un plus de valoare pieţei de capital din România atât prin diversificarea ofertei de produse oferite investitorilor, cât şi prin libertatea de mişcare pe care instrumentele derivate o conferă utilizatorilor. Numărul persoanelor care îşi deschid conturi de tranzacţionare pe piaţa de la Sibiu este într-o creştere constantă ca de altfel şi volumul de tranzacţionare (care în luna iulie a fost de peste 17.500 contracte/zi), astfel că este deja o certitudine faptul că piaţa futures şi-a consolidat poziţia în peisajul financiar autohton. Tranzacţionarea instrumentelor derivate diferă însă substanţial de tranzacţionarea instrumentelor clasice pe piaţa spot (acţiuni, obligaţiuni sau alte valori mobiliare).

Prin însăşi construcţia lor, derivatele beneficiază de un efect de amplificare a câştigurilor şi a pierderilor (leverage). Spre exemplu, cu aceeaşi sumă de bani cu care pe piaţa spot se cumpără 1.000 de acţiuni, pe piaţa futures se pot cumpăra echivalentul a 5.000 de acţiuni sau chiar mai mult. De asemenea, pe piaţa futures se poate începe tranzacţionarea direct de pe poziţie de vânzare astfel că şansele inves-titorilor de a realiza profit sunt aceleaşi indiferent de direcţia de evoluţie a preţului. De asemenea, comisioanele de tranzacţionare pe piaţa futures sunt mult mai mici decât pe piaţa spot, fapt care conferă o mai mare lejeritate în deschiderea şi închiderea poziţiilor pe această piaţă, în special în cazul tranzacţiilor intra-day. Volumele în creştere consemnate pe piaţa BMFM SIBIU confirmă faptul că din ce în ce mai mulţi investitori au conştientizat aceste avantaje.

Însă tranzacţionarea instrumentelor derivate presupune totodată şi asumarea unor ris-curi pe care este bine ca un investitor să le cunoască înainte de a începe operaţiunile propriu-zise pe această piaţă.

Tranzacţionarea instrumentelor derivate poate să nu fie potrivită pentru toţi investitorii. Se pot pierde sume substantiale de bani în perioade foarte scurte de timp. Sumele pierdute sunt potenţial nelimitate şi pot depăşi depozitul iniţial plasat în contul de tranzacţionare deschis la SSIF. Acest fapt se datorează în principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de câteva ori mai mare. Dacă o persoană consideră că nu este compatibilă cu acest profil ridicat de risc, este de preferat să nu angajeze operaţiuni cu derivate. De asemenea, tranzacţionarea pe piaţa futures se poate solda cu pierderi care pot fi mai mari decât suma depusă iniţial în contul de marjă. Drept urmare, investitorii nu ar trebui să plaseze pe această piaţă bani pe care nu şi-ar permite să-i piardă.

Potrivit caracteristicilor instrumentelor derivate, un investitor care deschide poziţii pe instrumente derivate va simţi efectul profiturilor şi al pierderilor imediat. Câştigurile, respectiv pierderile sunt creditate sau debitate din contul de marjă în timp real. Când mişcările survernite în piaţă cauzează pierderi peste nivelul marjei care trebuie menţinută permanent în cont, atunci brokerul va solicita suplimentarea fondurilor în contul de marjă. Dacă investitorul nu dă curs solicitării brokerului la timp, poziţiile pot fi lichidate forţat de către broker şi o eventuală revenire a preţului nu va mai folosi la nimic. Deci, portofoliul deţinut pe piaţa futures trebuie urmărit permanent şi cu mult mai mare atenţie decât cel de pe piaţa spot.

S-a remarcat în cursul lunii iulie pe piaţa BMFM SIBIU o creştere substanţială a operaţiunilor intra-day. Tranzacţiile intra-day cu instrumente financiare derivate presupun riscuri speciale. La fel ca şi în cazul oricărui produs financiar, persoanele care caută să cumpere şi să vândă acelaşi instrument derivat în cursul unei zile pentru a profita de mişcările de preţ intra-day, se supun unor riscuri speciale incluzând comisioane substanţiale, expunerea la efectul de levier şi concurenţa cu traderi experimentaţi. De aceea, jucătorii trebuie să înţeleagă foarte bine aceste riscuri şi să aibă experienţa necesară înainte de a se lansa în tranzacţionare intra-day. Dacă pe termen foarte scurt se poate specula pe cantităţi mari de contracte, în schimb menţinerea în pierdere a unor poziţii largi o perioadă mai lungă de timp poate goli rapid contul investitorului. Plasarea ordinelor de genul "stop-loss" sau "stop-limit" nu vor limita neapărat pierderile la suma propusă. Este posibil ca anumite condiţii ale pieţei sa facă imposibilă executarea ordinului sau atingerea preţului stop.

Toate tranzacţiile pe instrumente financiare derivate implică risc şi nu există nicio strategie de tranzacţionare care să îl elimine complet. Tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate presupune cunoaşterea atât a pieţei derivatelor, cât şi a pieţei spot.

Fără a avea intenţia de a descuraja potenţialii investitori pe piaţa futures sibiană, consider că o bună cunoaştere şi o conştientizare la încă de la început a riscurilor prezentate mai sus pot ajuta definirea strategiilor de tranzacţionare adecvate profilului fiecărui investitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb