În prima şedinţă din iulie, investitorii de la Sibiu Stock Exchange au tranzacţionat cu prudenţă pe segmentul derivatelor, în intervalul cuprins între deschiderea şedinţei şi debutul tranzacţiilor pe piaţa americană. Apoi, conturarea unui evoluţii pozitive a preţului Dow Jones în SUA a dus la intensificarea tranzacţiilor şi la creştea volumului cu 72% în doar o oră. La ora 17.30, numărul contractelor încheiate pe piaţa Sibex era de 3600 cu o valoare de 34,5 milioane de lei.
Pe segmentul futures, pe lângă vedeta "Dow Jones", investitorii au fost atraşi de mini-contractul pe uncia de aur, cu simbolul SIBGOLD, a cărui lichiditate a crescut semnificativ în ultima perioadă. La ora 17,30 se observau 500 de contracte SIBGOLD, încheiate pe fondul scăderii preţului metalului galben, evoluţie corelată cu cea de pe pieţele externe. Aurul a scăzut la minimul ultimelor şase săptămâni la New York, în contextul în care Grecia a progresat în procesul de evitare a incapacităţii de plată, fapt care a redus cererea de aur, ca plasament de protecţie. Grecia poate primi finanţări noi de până la 85 miliarde de euro, acestea incluzând şi contribuţii din partea unor investitori privaţi, conform unui oficial al ministerului de finanţe din Austria. De la recordul atins la începutul lui mai pe pieţele externe, aurul a scăzut cu 5,5%. La Sibex, cotaţia unciei scădea cu 16,7 dolari pe scadenţa august a contractului SIBGOLD.
Tot pe aur s-au înregistrat tranzacţii şi pe derivatul SIBGOLD_RON cu mărimea de 10 uncii, pentru care, la ora 17.30 se observau 43 contracte. Preţul a evoluat în mod similar, înregistrându-se o scădere de 29,6 dolari a cotaţiei pe scadenţa august. Per total, speculatorii au tranzacţionat pe contractele SIBGOLD şi SIBGOLD_RON, 930 de uncii de aur, până la ora 17.30. Atractivitatea pentru aceste produse se datorează diferenţelor foarte înguste dintre cotaţiile de la vânzare şi cumpărare, asigurate de Market-Maker, cât şi investiţiei reduse, avantaje care au transformat contractele în discuţie în noul "El Dorado" al speculatorilor.
Segmentul indici a continuat să furnizeze cea mai importantă cotă de lichiditate, volumul pe derivatul DEDJIA_RON fiind, la ora 17.30, de aproape 2500 de contracte. Cotaţiile de la Sibex ale celui mai urmărit indice din lume au testat pentru scadenţa apropiată atât teritoriul negativ cât şi pozitiv, pentru ca apoi tendinţa pozitivă să se impună. Futures-ul din SUA a fluctuat la rândul său între creşteri şi pierderi uşoare, în aşteptarea unor date cheie importante privind producţia, care au arătat creşteri. O evoluţie verde la NYSE ar însemna înregistrarea celei mai bune săptămâni din aproape un an, acest lucru părând să se contureze, indicii aflându-se pe verde la o oră după deschiderea de pe Wall-Street. La Sibex, la ora 17.30, cotaţia pentru scadenţa din septembrie câştiga 118 puncte, preţul explodând practic după ora 16.30, şi odată cu el şi lichiditatea contractului pe Dow Jones. Pentru decembrie se observa o apreciere de 120 puncte iar pentru martie 2012 cotaţia indicelui avansa cu 107 de puncte.
Pe segmentul derivatelor valutare, perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei, a atras 120 contracte, încheiate până la ora 17.30. Moneda unică a evoluat pe scădere faţă de concurentul său numărul unu - dolarul american. Conform preţului de cotare de la ora menţionată, moneda comună se deprecia cu 0,23% pe scadenţa septembrie şi 0,17% pe decembrie.
În sectorul futures pe acţiuni, derivatele pe acţiunile SIF5 au fost cele mai tranzacţionate, cu 416 contracte. De-a lungul zilei, evoluţia cotaţiilor a fost una pe minus pe termen scurt, cotaţia depreciindu-se cu 0,14% pe scadenţa septembrie. Pentru decembrie anul curent, respectiv martie 2012, cotaţia DESIF5 creştea cu 0,66 şi 0,98%, pe volume reduse.
Participanţii au tranzacţionat şi pe piaţa spot unde, pentru a doua zi la rând, s-a remarcat interesul pentru acţiunile Sibex, fiind tranzacţionate 150.000 de titluri ale bursei sibiene. Cotaţia unei acţiuni a închis la 1,52 lei, în creştere cu 1,33%.