SIBIU Contractul futures pe Dow Jones, 70% din volumul Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iulie 2011

Derivatele pe produse externe au fost remarcatele zilei de miercuri la Sibex, contractele pe Dow Jones, euro/dolar şi aur atrăgând cele mai mari cote de piaţă. Dintre produsele derivate pe acţiuni listate pe piaţa de capital autohtonă s-au remarcat derivatele pe titlurile SIF5 Oltenia. Tranzacţii s-au mai consemnat şi pe derivatele "Fondul Proprietatea". Lichiditatea a fost una în creştere comparativ cu ziua anterioară, până la ora 17.30 înregistrându-se 4300 de contracte cu o valoare de 47,7 milioane lei. Participanţii au tranzacţionat în contextul unei direcţii pozitive a burselor europene.

Cel mai lichid produs a fost din nou derivatul pe Dow Jones, tranzacţionat în lei, până la ora 17.30 numărul contractelor încheiate pe aces-ta fiind de peste 3000, adică 70% din volumul total al pieţei. Evoluţia cotaţiilor indicelui a fost una pozitivă, după ce indicele a închis marţi la NYSE cu un câştig de 202 puncte, pe fondul optimsmului privind încheierea unui acord între republicani şi democraţi pentru ridicarea plafonului datoriei publice. Optimismul s-a menţinut şi miercuri, fiind indicat de futures-ul de pe piaţa americană. Acesta a semnalizat menţinerea aprecierilor, sezonul de raportări continuând să indice rezultate favorabile ale companiilor. Apple Inc. a raportat rezultate excelente după ce şi IBM şi Coca-Cola au contribuit marţi la conturarea celei mai bune şedinţe din martie pe bursa americană. Cu toate acestea, în după prima oră de tranzacţionare de pe Wall-Street, preţul Dow Jones a fluctuat pe teritoriu negativ, influenţând şi cotaţia futures a indicelui de la Sibex, a cărei creştere s-a temperat. Astfel, cotaţia DEDJIA_RON creştea cu 86 puncte pe scadenţa septembrie, investitorii fiind cu ochii pe evoluţia de pe Wall-Street. Pe decembrie se observa o apreciere de 77 puncte, iar pe martie 2012 de 100 puncte, pe un volum mic.

Pe segmentul valutar, investitorii au încheiat circa 558 de contracte pe perechea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Evoluţia euro faţă de dolarul american a fost din nou una pe creştere, fiind corelată cu direcţia de pe plan extern. Totuşi, după ora 16.00, euro şi-a redus din avansul câştigat până atunci, după ce liderii europeni au avertizat asupra dezas-trului economic pe care l-ar provoca eşuarea planurilor de salvare a Greciei.

În ceea ce priveşte aurul, preţul futures al unciei a continuat să se deprecieze pe scadenţa scurtă (august), atât pe contractul SIBGOLD cu mărimea de o uncie cât şi pe contractul SIBGOLD_RON, cu mărimea de 10 uncii. La nivel de lichiditate, simbolul SIBGOLD_RON se detaşa cu 58 contracte, cotaţia aurului pe august ieftinindu-se cu 12,5 dolari. Pentru SIBGOLD, cotaţia pe aceeaşi scadenţă se diminua cu 18,3 dolari. Pe piaţa new-yorkeză aurul s-a depreciat pentru a doua zi la rând, optimismul că politicienii se apropie de rezolvarea crizei datoriilor europene reducând cererea de metal galben ca plasament de protecţie.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni, lider a fost DESIF5 cu circa 600 contracte încheiate până la ora 17.30. După ce, mai bine de jumătate de şedinţă s-a aflat pe plus, DESIF5 a intrat pe scădere, sub influenţa de pe piaţa suport. La ora 17.30, cotaţiile estimate de investitori indicau scăderi de 0,22 şi 0,21% pe termen scurt şi mediu (scadenţele septembrie şi decembrie), respectiv o apreciere de 0,03% pe termenul martie 2012, pe un volum mic.

Pentru derivatele pe acţiunile "Fondul Proprietatea" se înregistrau scăderi de 0,93 şi 1,19% pentru scadenţele septembrie şi decembrie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb