SIBIU Corecţii pentru preţul futures al aurului

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 septembrie 2011

Numărul contractelor încheiate pe piaţa Sibex în prima jumătate a şedinţei de miercuri a fost de 4700 cu o valoare de 38 milioane de lei, ritmul tranzacţiilor fiind ceva mai redus comparativ cu ziua anterioară. Direcţia cotaţiilor era una pozitivă, piaţa receptând influenţele externe. În pofida retrogradării de către Moody"s a ratingurilor de credit a două mari bănci din Franţa, pieţele bursiere europene au crescut, ca urmare a speranţelor traderilor că situaţia crizei datoriilor Greciei se va ameliora, după discuţiile care vor avea loc într-o teleconferinţă între liderii Greciei, Franţei şi Germaniei. De asemenea şi piaţa futures din SUA creştea, după ce un raport care a indicat intenţia Chinei de a oferi ajutor celor mai îndatorate ţări din UE.

În condiţiile date, cotaţiile futures ale Dow Jones de la Sibex creşteau la ora 16.00 cu 46 puncte pe scadenţa septembrie şi cu 43 puncte pe scadenţa decembrie, simbolul DEDJIA_RON menţinându-se cel mai lichid, cu circa 3000 de contracte încheiate până la ora menţionată. Investitorii aşteptau, de asemenea, deschiderea de pe Wall-Street şi noi ştiri privind economia americană, cum ar fi situaţia vânzărilor de retail, acestea stagnând în august.

Dacă cel mai urmărit indice american înregistra creşteri, în schimb preţul aurului dădea semne de slăbiciune, cu corecţii pe ambele scadenţe tranzacţionate ale contractului SIBGOLD (bazat pe o uncie de aur). Pe plan extern se specula că metalul preţios s-ar putea deprecia la Londra şi New York după ce acţiunile şi-au revenit iar temerile privind criza datoriilor din UE au sus-ţinut o creştere a dolarului, fiind ştiu că, de cele mai multe ori, aurul are o evoluţie inversă faţă de moneda americană. La Sibex, uncia se deprecia cu 5 dolari pe scadenţa octombrie şi 12,6 dolari pe scadenţa decembrie, date valabile la ora 16.00 pe simbolul SIBGOLD pe care se înregistrau 410 contracte. În schimb, pentru scadenţa octombrie a contractului SIBGOLD_RON de 10 uncii, preţul aurului creştea cu 2,7 dolari.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-a evidenţiat simbolul DESIF5 cu peste 1000 de contracte încheiate pe fondul unei evoluţii pozitive, corelată cu piaţa suport. La ora 16.00 cotaţia DESIF5 creştea pentru scadenţa de la finalul săptămânii cu 3,59% în timp ce pe scadenţa decembrie aprecierea era de 2,73%.

Derivatele valutare s-au remarcat în special prin perechea EUR/USD, denominată în lei, pentru care speculaţiile realizate până la ora 16.00 s-au concretizat în 190 de contracte. Moneda unică europeană câştiga teren în faţa dolarului, observându-se o apreciere de 0,16% pe scadenţa decembrie. Pe pieţele externe, euro a avansat cu cel mai bun nivel din ultima săptămână faţă de dolar şi s-a întărit faţă de yen, după ce acţiunile europene au crescut pe fondul optimismului că problema datoriilor poate fi rezolvată. Moneda utilizată de 17 naţiuni europene a crescut în faţa majorităţii valutelor de referinţă, după ce Banca Centrală Europeană a cumpărat obligaţiuni italieneşti şi după ce China şi-a reafirmat disponibilitatea de a cumpăra obligaţiuni ale ţărilor lovite de criza datoriilor.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 16.00, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate, datorită programului de tranzacţionare extins până la ora 23.15. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb