SIBIU Creşteri pentru derivatele pe SIF5 şi Dow Jones, la debutul săptămânii

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 ianuarie 2011

Cumpărătorii de pe piaţa futures sibiană au avut parte de un debut optimist de săptămână în ceea ce priveşte evoluţia derivatelor financiare SIF5 respectiv a celor pe indicele Dow Jones Industrial Average. Pe fondul aces­tor aprecieri, lichiditatea a fost însă una sub media lunii în curs, până la ora 17.15 fiind încheiate 2500 contracte, cu o valoare de 10,6 milioane lei.

Derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia au fost din nou cele mai lichide. Aprecierile acestora s-au intensificat în partea a doua a zilei dar volumul a fost ceva mai redus faţă de săptămâna anterioară. Creşterile au venit în contextul corelării cu piaţa suport unde indicele care indică evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare s-a apreciat. La ora 17.15 numărul contractelor DESIF5 era de aproape 1800, tranzacţiile îndreptându-se către toate cele patru scadenţe trimestriale dis­ponibile. Pentru prima scadenţă din an (martie), cea mai solicitată de investitori, cotaţia DESIF 5 se aprecia cu 2,28%. Pentru iunie şi septembrie anul curent, cotaţia DESIF5 câştiga 1,72 şi 2,25%. Pentru finalul anului (scadenţa decembrie) preţul DESIF5 acumula 1,26%. În ceea ce priveşte numărul poziţiilor futures DESIF5, acesta a crescut, îndeosebi pe scadenţa martie, pentru care s-au observat circa 1000 noi deschideri.

Pe segmentul indicilor, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate până la ora 17.15 era de aproximativ 600, evoluţia cotaţiilor indicelui fiind una pozitivă. Cotaţia futures a DJIA pe piaţa internaţională a înregistrat mici variaţii pozitive iar indicele FTSE 100 al bursei londoneze s-a apreciat puternic. Indicele DJIA a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri de la NYSE cu un plus de 49.04 puncte. Pe piaţa sibiană, indicele DJIA creştea la ora menţionată cu 45 puncte pe scadenţa martie 2011 si cu 40 puncte pe scadenţa iunie 2011. Pentru septembrie cotaţia indicelui se aprecia cu 11 puncte.

În aria derivatelor valutare, pe fondul unor evoluţii indecise la bursele europene, paritatea EUR/RON nu a atras prea mult atenţia jucătorilor, Ca urmare, cotaţia euro/leu de pe piaţa interbancară şi de pe cea a derivatelor au avut fluctuaţii minime, pe volume reduse. Investitorii de la Sibiu au tranzacţionat contractul futures EUR/RON pe o singura scadenţă, anume martie 2011, înregistrându-se la ora 17.15 o întărire a leului de 0,01%.

Raportat la uncia de aur, preţul acesteia a avut o evoluţie mixtă la Sibex pe cele două scadenţe disponibile. Pe plan extern, preţul spot al aurului s-a apreciat după două zile consecutive de scăderi. Moneda unică europeană a crescut la maximul ultimelor două luni după ultimele date economice publicate în Germania. Pe piaţa Sibex, aurul scădea la ora 17,15 cu 1,4 dolari/uncie pe scadenţa februarie 2011, în timp ce pe scadenţa aprilie 2011 creştea cu 7,2 dolari/uncie.

Pe segmentul spot administrat de bursa sibiană au fost tranzacţionate doar 100 de acţiuni SBX la un preţ de 1,42 lei/titlu, cotaţia apreciindu-se cu 4 bani. Mai multă activitate s-a înregistrat însă pe ATS-ul Sibex, unde au fost tranzacţionate 3301 acţiuni Prodplast Imobiliare, cotaţia acestora crescând cu 44 bani (12,35%) până la 4 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb