SIBIU Cu o zi înaintea scadenţei iunie, volumul derivatelor s-a dublat

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iunie 2011

Penultima şedinţă a săptămânii a ieşit în evidenţă prin creşterea importantă a lichidităţii, la ora 16.15 observându-se 8000 de contracte, volum aproape dublu comparativ cu nivelul de miercuri, totalul putându-se îmbunătăţi până la ora închiderii (19.00) ştiut fiind faptul că, după deschiderea bursei din SUA, se înregistrează o creştere a intensităţii speculaţiilor pe piaţa sibiană. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 65 de milioane lei. Una din caracteristicile şedinţei a fost, pentru anumite contracte cum ar fi DESIF5 şi EUR/RON, mutarea interesului pe scadenţa septembrie, pe fondul apropierii scadenţei iunie, vineri 17.06 fiind ultima zi când se mai pot efectua tranzacţii pe aceasta. Totuşi, o parte a participanţilor a speculat în continuare îndeosebi termenul iunie, remarcându-se în special "jucătorii" de pe derivatul Dow Jones.

Pe segmentul indicilor s-a observat cel mai bun volum de transfer, până la ora 16.15 fiind încheiate aproape 3900 contracte. Tranzacţiile s-au realizat pe fondul continuării scăderilor, după ce miercuri cotaţia Dow Jones de la NYSE a scăzut cu 1,48%. În acelaşi timp, pieţele de acţiuni europene au înregistrat pierderi importante de-a lungul zilei de joi, pe fondul temerilor că, în Grecia, criza datoriilor a scăpat de sub control, dovadă valul de proteste violente de miercuri din Atena, împotriva măsurilor de austeritate propuse de guvernul George Papandreou. În plus, au apărut noi elemente de îngrijorare privind economia Chinei. În SUA, cotaţia futures a Dow Jones se afla pe scădere, investitorii fiind în aşteptarea noilor date din piaţa muncii, previziunile indicând o scădere uşoară a numărului anualizat al cererilor de ajutor de şomaj înregistrat la nivelul săptămâ-nii precedente. Specialiştii estimau o scădere până la 421.000, dar aces-ta a fost mai amplă, numărul scăzând la 414.000. La Sibex, conform datelor de la ora 16.30, Dow Jones scădea cu 36 puncte pe scadenţa iunie. Pe scadenţa septembrie, cotaţia înregistra o depreciere de 23 puncte iar pentru scadenţa decembrie de 100 puncte.

Şi pe segmentul financiar, scăderile DESIF5 au continuat, în contextul în care indicii reprezentativi de pe pieţele bursiere europene s-au depreciat. De altfel, şi pe piaţa suport, acţiunea SIF5 a dat semne de slăbiciune. Numărul contractelor DESIF5 era de peste 2300. Cotaţiile futures ale SIF Oltenia au scăzut la Sibex pentru toate scadenţele. Cu o zi înainte de încheierea scadenţei iunie investitorii au încheiat 1159 de contracte pe acest termen, în raport cu care preţul scădea cu 2,13%. Tot pentru iunie, numărul poziţiilor des-chise s-a redus, concomitent cu creşterea sa pentru scadenţa septembrie, "jucătorii" continuând să-şi mute poziţiile. În raport cu aceasta umărul contractelor era de 1100 conform datelor de la ora 16.15. Pentru septembrie, cotaţia DESIF5 se deprecia cu 2,38%. Scăderi de 2,68 şi 2,49% se înregistrau şi pentru decembrie anul curent, respectiv martie 2012, pe fondul unui volum mai redus.

O lichiditate în creştere s-a consemnat şi pe perechea euro/leu, unde s-a resimţit influenţa evoluţiei cursului oficial. BNR a publicat un curs de referinţă de 4,2088 lei pentru o monedă unică, cel mai mare din ultimele trei luni şi jumătate, leul pierzând peste trei bani, pe fondul îngrijorărilor investitorilor străini privind situaţia Greciei. La Sibex moneda europeană câştiga 1,65% pe scadenţa iunie şi 1,37% pe septembrie. Creşteri de 0,83 şi 0,86% se înregistrau şi pe scadenţele decembrie 2011 şi martie 2012. Numărul contractelor EUR/RON depăşea 700.

Speculatorii au fost activi şi pe paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei, "pariind" pe un dolar mai puternic. Moneda americană câştiga la Sibex 0,49% faţă de euro, urmând trendul pieţelor externe în cadrul cărora moneda unică a scăzut până la minimul ultimelor trei săptămâni faţă de dolar, pe fondul deteriorării crizei din Grecia care a redus cererea pentru activele din regiune. Numărul contractelor EUR/USD_RON era, la ora 16.15, de aproape 800.

Pe piaţa derivatelor "Fondul Proprietatea", investitorii au avut parte de scăderi, Pentru iunie, preţul pierdea 1,76%, iar pentru septembrie 2,34%.

Raportat la piaţa aurului, cotaţia metalului galben înregistra o creştere de 8,5 dolari, numărul contractelor fiind de 128.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb