Participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat din nou cu ochii aţintiţi la evoluţia pieţelor externe, mişcările înregistrate influenţând direcţia cotaţiilor, mai ales pentru noua vedetă, anume derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average, dar şi pentru DESIF5 sau aur. Ştirea cu cel mai mare efect a fost tăierea dobânzii cheie la zero de către Banca Centrală a Japoniei şi pregătirea a 60 miliarde de dolari pentru cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale si alte active, în vederea sprijinirii economiei şovăielnice din ultima vreme. Mişcarea Băncii Centrale din Japonia vizează slăbirea yenului cu scopul sprijinirii marilor exportatori. Ca urmare a acestei decizii, futures-ul pe acţiuni din SUA a crescut, urmând direcţia de acumulare de pe pieţele lumii. Investitorii sibieni au fost la rândul lor receptivi la aceste semnale, tranzacţionând contractul DEDJIA_RON pe plus, şi cu o intensitate foarte ridicată încă de la deschidere, deşi luni Wall-Street-ul închisese pe minus. Ca urmare contractul DEDJIA_RON a ocupat din nou locul întâi în topul de lichiditate.
Deschiderea pozitivă de pe Wall-Street a confirmat aşteptările investitorilor sibieni. Aceştia aşteptau, concomitent cu cei americani, publicarea indicatorului "ISM Non-Manufacturing PMI". Un nivel de peste 50 puncte al acestui indicator exprimă o expansiune a industriei americane, cu excepţia industriei producătoare, în timp ce un nivel sub 50 puncte arată o contracţie a industriei. Nivelul înregistrat luna precedentă de câtre acest indicator a fost de 51.5, estimarea pentru aceasta luna fiind nivelul de 52.1. Pe scadenţa decembrie tranzacţiile cu Dow Jones se realizau la cotaţii între 10.690 şi 10.825 puncte maximul de preţ fiind atins după deschiderea NYSE. Numărul contractelor era de circa 2400, cu o oră înainte de închidere.
Pe pieţele de la New York si Londra aurul a atins un nou preţ record, în urma aceleiaşi decizii a Japoniei de reducere a ratei dobânzii de referinţă. Dolarul, care în mod normal evoluează invers faţă de cotaţia aurului, a scăzut cu 0.8% faţă de euro, după ce în ziua precedentă a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 6 luni în raport cu moneda unică europeană. Ca urmare, şi la Bursa din Sibiu aurul a crescut puternic, ajungând până la un maxim de 1330 de dolari pe uncie, în creştere cu 1,17%. În aceste condiţii s-a remarcat şi tendinţa de deschidere a unor noi poziţii futures pe SIBGOLD_RON, totalul acestora crescând cu circa 47 %.
Pentru derivatele pe acţiunile SIF Oltenia, sesiunea a fost a doua în care nivelul de interes s-a situat sub cel înregistrat pe derivatul pe Dow Jones, observându-se semnalele inversării raportului de forţe în ceea ce priveşte lichiditatea. Situaţia nu a însemnat însă ieşirea DESIF5 din prim plan, derivatele în discuţie continuând să ocupe locul secund in topul zilei. DESIF5 au deschis indecis, menţinându-se după primele tranzacţii in staţionare si apoi intrând uşor pe plus/minus, într-o primă oră de tranzacţionare dominată de nehotărâre. Apoi, preţurile pentru toate scadenţele au intrat pe plus, sub influenţa de pe plan extern, menţinându-se "verzi" pentru restul zilei. Pe scadenţa decembrie numărul acţiunilor rulate prin contractele DESIF5 se situa la 1,2 milioane, observandu-se şi o tendinţă de acumulare de noi poziţii futures. Evoluţia pozitivă a fost una corelată cu cea a burselor europene care au revenit pe plus, după cum indica creşterea indicelui Staxx Europe 600 consemnată în jurul orei 13.00 la Londra, după o perioadă de şase zile de pierderi.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .