SIBIU Cursul de schimb pe termen scurt, în atenţia speculatorilor futures

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 decembrie 2010

La Sibex, a doua şedinţă a săptămânii a adus tranzacţii atât pe segmentul futures cât şi pe segmentul spot. Derivatele intrate în atenţia participanţilor au provenit de pe segmentul SIF, segmentul valutar, al indicilor respectiv al aurului, care a fost tranzacţionat în premieră pe scadenţa aprilie 2011. Până la ora 17.30, numărul total al contractelor era de 2400 cu o valoare de 6,6 milioane lei.

De un volum în creştere comparativ cu şedinţele precedente au beneficiat derivatele valutare, apropierea finalului de an determinând ceva mai mult interes speculativ pentru evoluţia raportului euro/leu. Investitorii şi-au îndreptat atenţia către scadenţa martie 2011, pe care au tranzacţionat, până la ora 17.30, un număr de aproape 200 contracte, în condiţiile în care preţul futures al leului a câştigat teren faţă de moneda europeană, apreciindu-se cu jumătate de ban până la 4.32 lei. Mişcarea de pe piaţa futures a fost una corelată cu cea de pe piaţa interbancară unde moneda naţională se aprecia faţă de euro în ciuda comunicării de către BNR a unui curs oficial în urcare.

"Motorul" speculaţiilor a fost însă în continuare contractul DESIF5, cu echivalentul a. 1,9 milioane de acţiuni ale SIF Oltenia, transferate până la ora 17:30 (un contract este echivalent cu 1000 de acţiuni), Cotaţiile futures ale SIF5 se apreciau cu 1,2% şi 0,91% pentru scadenţele martie şi iunie 2011, evoluţia fiind una corelată cu piaţa suport unde indicele Bet-Fi şi acţiunea SIF5 au înregistrat aprecieri. În schimb, pentru termenele îndepărtate (septembrie şi decembrie 2011), preţurile DESIF5 sufereau deprecieri de 0,78 şi 1,8%. Pe scadenţa martie 2011 s-a observat continuarea apetitului pentru deschideri de poziţii, totalul acestora ajungând, la circa 8200 cu 13,8 % peste nivelul de luni.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones, volumul se situa, cu circa o oră şi jumătate înaintea închiderii, la 185 contracte, direcţia preţurilor futures fiind una pozitivă. Cotaţia futures a DJIA din SUA a înregistrat creşteri importante în şedinţa de tranzacţionare de marţi, investitorii reacţionând pozitiv la ultimele ştiri din piaţa americană. Pe piaţa de la Sibiu indicele DJIA creştea la ora 17:30, cu 59 puncte pe scadenţa martie 2011 şi cu 50 de puncte pentru iunie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb