SIBIU Cursurile, preferatele speculatorilor

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iunie 2011

Şedinţa de marţi a adus o stare de optimism moderat al investitorilor, care au mizat pe creşterea cotaţiilor Dow Jones, a euro faţă de dolar respectiv a aurului. Şi leul a avut o şedinţă mai bună, recuperând uşor din terenul pierdut în faţa euro, pe termen scurt. În schimb, preţul futures al acţiunii SIF5 nu a avut o direcţie unitară. Investitorii au fost destul de activi, încheind până la ora 17.30 un număr de 4200 contracte dintre care 459 opţiuni. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 32 milioane lei. Au mai fost tranzacţionate şi 100.000 de acţiuni Sibex pe segmentul spot.

Segmentul derivatelor valutare a fost din nou "vedeta" şedinţei, de data aceasta prin paritatea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Spread-ul extrem de redus dintre cotaţiile de la vânzare şi cumpărare şi sumele mici necesare investiţiei au determinat investitorii să speculeze revenirea pe plus a monedei unice faţă de dolar. La ora 17.30 numărul contractelor EUR/USD_RON era de 1172, moneda europeană înregistrând o creştere de 0,42% pe scadenţa septembrie. Ascensiunea euro s-a înregistrat în contextul în care acţiunile europene şi-au revenit după atingerea minimelor din ultimele trei luni, în aşteptarea, cu des-tul optimism, a votului de încredere al paramentului grec pentru noul cabinet elen. În acelaşi timp, dolarul s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor reprezentative.

Şi perechea euro/leu s-a menţinut în atenţia "jucătorilor" cu 358 contracte realizate până la ora 17.30 . După ce moneda naţională a pierdut puternic teren în faţa celei europene în ultimele şedinţe, ca efect al prelungirii crizei din Grecia, de această dată leul a recuperat uşor pe scadenţa scurtă. Astfel, la ora 17.30, moneda naţională se aprecia cu 0,37 bani pentru septembrie. În schimb, pentru decembrie 2011 şi martie 2012 se observau creşteri uşoare ale euro. BNR a publicat un curs oficial în scădere.

O activitate în creştere s-a înregistrat şi pe piaţa aurului, îndeosebi pe contractul SIBGOLD a cărui mărime este de doar o uncie. Pentru simbolul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, numărul contractelor realizate era de 55, preţul metalului galben urcând cu 7 USD pe scadenţa iunie. Pe plan extern, se specula că aurul ar putea creştere pentru a şasea zi la rând la New -York, pe fondul crizei din Grecia şi slăbirii dolarului, metalul preţios fiind considerat un instrument de refugiu.

Pe segmentul indicilor s-a înregistrat o lichiditate bună, până la ora 17.30 fiind realizate peste 800 contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb