SIBIU Decembrie a adus investitori din ce în ce mai activi la Bursa din Sibiu

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 decembrie 2010

Prima şedinţă a săptămânii s-a remarcat printr-o lichiditate bună, consemnată în contextul în care preţurile au înregistrat scăderi importante pentru DESIF5 iar pe derivatul Dow Jones au avut loc mişcări semnificative ale poziţiilor deschise. La ora 17:30, numărul total al contractelor încheiate se situa la 7300, în urcare cu peste 62% faţă de ziua de vineri 3.12. Valoarea tranzacţiilor era de circa 39 milioane lei, de peste trei ori mai mare comparativ cu Bursa din Bucureşti.

După o deschidere uşor pozitivă, cotaţiile DESIF5 au intrat rapid pe scădere, tendinţa accentuându-se pe parcursul şedinţei. În acest context, speculatorii cu poziţii pe vânzare au obţinut câştiguri consistente, după ce săptămâna trecută cumpărătorii au avut parte de un traseu favorabil. Lichiditatea DESIF5 a fost una foarte bună, participanţii încheind, până cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, circa 4400 contracte, cele mai multe pe scadenţa decembrie pentru care preţul pierdea 3,34 %. Scăderi importante de 2,9 şi 3,04 % se observau şi pe scadenţele martie şi iunie 2011. De asemenea,. cotaţia pentru termenul cel mai îndepărtat, anume septembrie 2011 pierdea 3,3%. Conform diferenţei de 74 puncte dintre maximul şi minimul şedinţei randamentul pe vânzare pe DESIF5 decembrie 2010 a fost de 38,5%, garanţia depusă de un inves­titor pentru un contract fiind de 192 lei. Şi randamentele pentru celelalte scadenţe au fost de asemenea consistente.

Intensitatea la tranzacţionare pe derivatul Dow Jones a fost ridicată, observându-se pes­te 2800 de contracte realizate până la 17:30, cu posibilitatea creşterii volumului pe fondul tranzacţiilor în paralel cu NYSE până la ora 19.00. Unul din motivele intensităţii la tranzacţionare a fost şi închiderea, încă de la debutul zilei, a peste 1600 de poziţii futures pe simbolul în discuţie raportat la scadenţa decembrie 2010, apropierea vertiginoasă a aces­teia declanşând strategii de marcare a profitului respectiv pierderii din partea investitorilor. Cotaţia DEDJIA_RON decembrie creştea la Sibex la ora 17:30 cu 44 puncte pe scadenţa decembrie, până la 11.365 de puncte. În schimb, pentru iunie 2011 cotaţia indicelui se deprecia cu 24 până la 11.175 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb