SIBIU - DERIVATE Derivatele au intrat, din nou, în "piaţa roşie"

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 mai 2008

După doar două sesiuni de creştere preţurile futures au revenit pe minus, scăderea cuprinzând majoritatea derivatelor pe acţiuni. Amplitudinea deprecierilor a fost ridicată, pe acest fond lichiditatea crescând simţitor faţă de prima zi a săptămânii. Au fost încheiate peste 17.100 contracte cu o valoare de 43,3 milioane de lei, înregistrându-se un plus de 3751 contracte (28 %) faţă de luni. În contextul menţionat am asistat şi la diminuarea numărului de poziţii futures, situaţie explicată de brokeri prin prisma "factorului psihologic reprezentat de teama de scăderi şi mai ample pentru unii longeri care au fost atraşi de aprecierile din ultimele zile iar acum au încercat să-şi limiteze din pierderi dar şi prin prisma speculatorilor short care au aşteptat un astfel de moment prielnic pentru a-şi marca din profituri".

Dacă pe fondul aprecierii derivatelor pe acţiuni din sesiunile trecute am asistat la deprecierea euro, ieri situaţia a fost una inversă moneda unică câştigând teren în faţa monedei naţionale. Evoluţia sa distinctă în contextul unei pieţe eminamente "roşii" a adus monedei europene o creştere 2,01 bani pentru iunie cotaţia fixându-se la 3,6503 ei şi una de 0,23 bani pentru septembrie, valoarea sa ajungând la 3,6753 lei. Numărul total al contractelor RON/EURO a fost de 149. O lichiditate bună s-a observat şi pe perechea RON/USD unde cele 50 contracte realizate pentru iunie au fost încheiate pe fondul direcţiei descendente urmată de moneda americană care a scăzut cu 1,75 bani, după cum arată cotaţia de 2,335 lei.

Scăderile ample din aria derivatelor pe acţiuni au cuprins în special DESIF-urile vedetă din piaţa Sibex, produse care au atras din nou rulaje de ordinul milioanelor de acţiuni. S-au remarcat DESIF 2 cu 10.852 contracte încheiate pentru toate scadenţele pentru care deprecierile s-au înscris între 7 şi 12 bani. Cea mai consistentă scădere s-a înregistrat pe scadenţa iunie, de altfel şi ca mai lichidă cu 97,5 % din rulajul DESIF 2, simbol cotat la 2,245 lei/titlu, în scădere cu 12 bani. Pentru septembrie DESIF 2 au fost evaluate la 2,3864 lei/acţiune, în minus cu 8,36 bani. DESIF 5 au fost preferate pentru 5759 contracte şi s-au depreciat pe linie în raport cu toate cele patru scadenţe disponibile cu sume între 5 şi 11 bani. Pentru iunie a fost rulat 80,2 % din totalul DESIF 5, preţul unei acţiuni oprindu-se la 2,9551 lei, după o coborâre de 10,64 bani. DESIF 5 septembrie au fost cotate la 3,09 lei, în scădere cu 7 bani.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb