SIBIU - DERIVATE Euro, tranzacţionat sub oficialul BNR

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2007

A treia zi consecutivă cu preţurile pe traseu descendent a făcut ca investitorii în derivate să tranzacţioneze cu o intensitate cres­cută, fiind stabilit cel mai bun nivel de lichiditate din această lună. Au fost încheiate 23.297 contracte din 2847 tranzacţii, valoarea rulajului ajungând la aproape 79 milioane de lei. Scăderile au determinat însă o diminuare a poziţiilor deschide, în special pe derivatele SIF, tendinţa de marcare a profiturilor menţinându-se. Pe segmentul derivatelor pe valute diminuarea euro în raport cu moneda naţională a fost reflectată de tranzacţionarea monedei europene la valori între 3,27 şi 3,285 lei pentru scadenţa iunie, preţul de la închidere ilustrând o scădere cu 4,47 bani. Acest preţ se plasează mult sub oficialul BNR de 3,2974 lei pentru un euro.

Cea mai mare parte a tranzacţiilor a avut drept ţintă predilectă zona derivatelor SIF, în special "vedetele" SIF 2 şi 5. Chiar dacă păstrează distanţa faţă de cel două, DESIF 3 se menţin şi ele la un nivel de lichiditate bun. Despre aceste active suport, Minodora Budin, directorul sucursalei Sibiu a Nova Invest a declarat: "datorită conjuncturii politice incerte, atât în ansamblu cât şi particularizând-o la legea privind pragul deţinerilor pe SIF-uri, acestea s-au tranzacţionat la deschidere aproape de preţul de închidere de marţi. Spre închiderea şedinţelor de tranzacţionare s-au afişat minime, mai puţin SIF 3 pe piaţa spot, dar raportat la bursa futures şi aceste titluri s-au tranzacţionat spre valori minime, cu circa 8 bani sub valorile din piaţa la vedere" .

Deşi raportat la scadenţa apropiată DESIF 2 au atins cel mai bun nivel de lichiditate cu 10.380 contracte, totalul pe toate ter­menele ajungând la aproape 11.000, în topul zilei s-au impus DESIF 5 cu 11.066 contracte, datorită lichidităţii mai bune a acestor active suport pe scadenţele mai îndepărtate, în comparaţie cu DESIF 2. Pentru cele două produse derivate deprecierile s-au făcut resimţite pe toate scadenţele cu excepţia DESIF 2 martie 2008 care au închis pe plus. DESIF 2 iunie au pierdut 5,49 bani şi au fost cotate la 3,1701 lei/acţiune iar DESIF 2 septembrie 8 bani, valorând 3,4 lei /titlu. În urma unei deprecieri de 5,5 bani, DESIF 2 decembrie au închis la 3,55 lei/acţiune. Pentru scadenţa din vară o acţiune DESIF 5 valora 3,579 lei, după o scădere de 5,31 bani iar pentru septembrie şi decembrie preţurile ultimelor tranzacţii au fost 3,82 şi 4,03 lei/acţiune, în coborâre cu 2,05 şi 8,95 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb