SIBIU Derivatele Fondul Proprietatea, pe locul trei în topul de lichiditate al săptămânii

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 februarie 2011

Cotaţiile futures au evoluat pe scădere în ultima şedinţă a săptămânii, investitorii fiind în continuare prudenţi. Volumul de transfer s-a menţinut la un nivel relativ redus, participanţii activi încheind, până la ora 17.30, un număr de 2400 contracte cu o valoare de aproape 10 milioane lei. Per total, în săptămâna 7-11 februarie au fost încheiate peste 15.000 contracte cu o valoare de circa 65 milioane lei.

Cel mai tranzacţionat produs derivat în sesiunea de vineri a fost DESIF5 cu 1600 contracte realizate până la ora 17.30. Cotaţiile futures ale acestui produs s-au depreciat pentru toate scadenţele tranzacţionate în condiţiile în care cotaţia SIF5 s-a diminuat pe piaţa suport iar bursele europene au înregistrat scăderi. La ora menţionată, DESIF5 martie se deprecia cu 2,13% în timp ce pentru iunie şi septembrie cotaţiile pierdeau câtre 2,01 şi 2,29%. Speculatorii pe vânzare au fost astfel, pentru a doua zi la rând, favorizaţi de evoluţia preţurilor. Raportat la întreaga săptămână, DESIF5 a fost de asemenea, cel mai tranzacţionat produs, cu circa 10.500 de contracte.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea cotaţia de la ora 17.15 se aprecia cu 0,31% pe scadenţa martie după ce în restul şedinţei evoluase pe minus. În schimb, pentru iunie DEFPR pierdea 0,79%. În cinci şedinţe derivatul FPR a fost preferat pentru 545 contracte, ocupând locul trei în top. Derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea este un produs financiar care permite tranzacţionarea preţului acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) cu o inves-tiţie iniţială de până la 7 ori mai mică decât cea necesară pentru tranzacţionarea acţiunilor propriu-zise la bursa de valori.

Pe segmentul indicilor, cotaţia futures a Dow Jones a avut e o evoluţie descendentă, sub influenţa factorilor externi. Refuzul preşedintelui egiptean Hosni Mubarak de a renunţa la funcţie a adus un sentiment negativ pe bursele lumii, alimentând sentimentul de îngrijorare privind situaţia din Orientul Mijlociu. În acelaşi timp, preţul futures al Dow Jones în SUA a indicat scăderi, confirmate la deschiderea NYSE, în condiţiile în care pe piaţa americană a fost anunţată şi o creştere a deficitului comercial al SUA până la 40,6 miliarde dolari în decembrie. Conform datelor prezentate, deficitul comercial al Statelor Unite a urcat la 497,8 miliarde dolari în 2010, reprezentând o creştere de 32,8%.

Pe segmentul derivatelor pe aur, la ora 17.15 uncia scădea cu 0,4 USD pentru februarie şi creştea cu 4,9 USD pentru aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb