Ultima şedinţă a săptămânii s-a remarcat în special prin creşterile importante ale cotaţiilor futures ale indicelui Dow Jones Industrial Average. Pe fondul acestora, derivatul DEDJIA_RON a fost şi cel mai lichid produs cu circa 1200 de contracte realizate până la ora 17.30, reprezentând 53% din volumul zilei care, la aceeaşi oră de situa la 2300 contracte cu o valoare de 16 milioane lei.
Creştea cotaţiei futures a Dow Jones de la Sibex a venit în contextul în care şi preţul futures din SUA al indicelui a indicat, de asemenea, aprecieri, pe fondul anunţării unor rezultate bune de către compania General Electric şi de către Google, aşteptările fiind confirmate de deschiderea verde de pe Wall-Street. General Electric a raportat venituri mai bune decât cele preconizate şi o creştere a veniturilor la unităţile sale industriale. Cel mai mare producător mondial de turbine electrice şi motoare cu reacţie, ale cărui acţiuni au crescut cu 4 la sută în predeschiderea pieţei din SUA, a raportat şi o creştere cu 12 procente a comenzilor în prezentul trimestru. De asemenea, Google a raportat venituri nete mai mari decât cele aşteptate în al patrulea trimestru din 2010. Ca urmare, Dow Jones creştea puternic peste ocean iar la Sibex, la ora 17.30, cotaţia futures a indicelui câştiga 105 puncte pentru scadenţa martie. Cu 115 puncte creştea cotaţia DEDJIA pentru scadenţa iunie, în timp ce pentru septembrie indicele se aprecia cu 114 puncte, valori care aduceau câştiguri importante cumpărătorilor.
Derivatele financiare pe acţiunile SIF5 au avut o evoluţie mai degrabă nehotărâtă în prima parte a zilei, îndeosebi pe scadenţa martie 2011, pentru ca apoi, după prânz, să se observe o tendinţă ascendentă a preţului de cotare. Volumul a reflectat însă o stare de prudenţă ceva mai accentuată a investitorilor care au încheiat, până la ora 16.30 puţin peste 1000 de contracte, în scădere faţă de celelalte şedinţe ale săptămâ-nii. La aceeaşi oră, cotaţia DESIF5 martie 2011 creştea cu 1,2%. Pentru scadenţa din vara anului curent (iunie) DESIF5 se aprecia cu 1,03%.
Pe segmentul derivatelor pe aur, la ora 17.30 aurul uncia scădea pentru două scadenţe pe care s-au efectuat tranzacţii, deprecierile fiind de 5,3 USD pentru februarie şi de 3,7 USD pentru aprilie. Aurul şi-a continuat declinul vineri pe piaţa din New York, pe fondul unor perspective optimiste ale economiei americane, investitorii îndreptându-şi investiţiile spre alte active cu un randament potenţial în creştere. În acelaşi context, s-a observat şi cel mai mic volum de deţineri ETF-uri cu activul suport în aur. Evoluţia cotaţiei aurului de pe pieţele internaţionale se îndreaptă spre prima scădere lunară din iulie 2010 până acum, 2010 fiind anul în care preţul metalului galben a cres-cut cu 30%.
Pe piaţa spot, investitorii au tranzacţionat atât acţiunile Sibex, cât şi titlurile Prodplast Imobilare disponibile pe ATS-ul administrat de bursa sibiană. Volumul cel mai ridicat a fost al acţiunilor SBX, participanţii tranzacţionând 56.100 de titluri la preţuri între 1,42 şi 1,38 lei/acţiune. La închidere, cotaţia SBX se afla pe minimul zilei, depreciindu-se cu 7 bani. Pe sistemul alternativ de tranzacţionare au fost rulate aproape 2000 de acţiuni PPLI, cotaţia fiind în creştere cu un ban, până la 3,56 lei/acţiune.