SIBIU Derivatul pe Dow Jones, lider în premieră

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 aprilie 2010

Şedinţa de vineri 16.04 a pus punct săptămânii printr-o evoluţie grupată în două perioade distincte de evoluţie. Dacă în prima parte a zilei investitorii au fost prudenţi, în cea de-a doua parte s-a detectat o creştere a ritmului plasamentelor, pe fondul interesului faţă de derivatele pe indicele Dow Jones, respectiv pentru contractele futures EURO/RON, influenţate de direcţia cursului oficial al monedei unice. A rezultat, astfel, o şedinţă în care au fost încheiate peste 5200 contracte cu o valoare de 32,8 milioa-ne lei, urmând ca la aceste totaluri să se adauge şi contractele DEDJIA_RON realizate în intervalul 18,00-19,00, când acest produs este încă disponibil la tranzacţionare. Valoarea aferentă tranzacţiilor realizate, vineri, la Sibex, a fost astfel, pentru a treia oară în această lună, superioară celei de pe piaţa de la Bucureşti. Tot vineri, pe piaţa spot administrată de bursa sibiană, au fost transferate 1150 acţiuni SBX, preţul de cotare crescând cu 5 bani până la 1,97 lei.

Revenind la segmentul futures, în şedinţa de vineri, pe lângă derivatele SIF5, care au atras 1912 contracte, s-a remarcat în special interesul pentru derivatul Dow Jones, investitorii de la Sibiu încheind, până la ora 17,40, circa 2000 de contracte, DEDJIA_RON devenind lider în premieră într-o şedinţă de tranzacţionare. La ora menţionată, valoarea DEDJIA pentru iunie se situa la 11.051 puncte, în urcare cu 6 punc-te. De asemenea, s-a remarcat perechea EURO/RON cu aproape 1100 de contracte, echivalând cu 1,1 milioane euro, moneda unică continuându-şi tendinţa de creştere faţă de leu, în ton cu direcţia cursului oficial care a indicat cel mai puternic euro din ultimele trei luni. Scadenţa septembrie a fost cea mai lichidă, în raport cu acesta cotaţia valorând 4,158 lei, în urcare cu 0,8 bani. Pentru iunie, moneda unică a fost estimată la 4,1487 lei, în plus cu 0,87 bani. DESIF5 au avut o evoluţie descendentă, soldată cu o pierdere de 2,54 bani pe scadenţa iunie, pentru care a închis la o cotaţie de 1,9471 lei/titlu.

Această evoluţie a pus punct unei săptămâni în care a ieşit în evidenţă în mod special tendinţa de creştere a volumului de tranzacţionare pe derivatele ce au ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average.

Cel mai tranzacţionat simbol al săptămânii a fost în continuare DESIF5 cu 15.687 contracte. Pe locul secund s-a clasat derivatul pe indicele Dow Jones cu aproximativ 6800 contracte, dar recordul de pes-te 2500 de contracte pentru acest simbol înregistrat miercuri 14,04 şi intensitatea de vineri 16,04 când acelaşi produs s-a aflat pentru prima dată pe primul loc în ierarhia de lichiditate, au făcut ca DEDJIA_RON să fie adevărata vedetă a săptămânii la Sibex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb