SIBIU Din nou peste 20.000 de contracte

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2006

Pe piaţa sibiană la termen, ziua de ieri s-a caracterizat printr-o lichiditate deosebită, volumul contractual revenind în forţă spre zonele maximale prin transferarea a aproape 20.400 de contracte futures şi options. Luna aprilie se anunţă în aceste condiţii la fel de lichidă ca şi predecesoarele sale. Din perspectiva cotaţiilor, pe piaţa sibiană s-au înregistrat în majoritate scăderi existînd însă şi excepţii, cum ar fi DERRC sau DETLV. Se remarcă totodată şi creşterea numărului de poziţii, investitorii lărgindu-şi platforma investiţională prin strategii diverse.

La finalul sesiunii de tranzacţionare cel mai lichid emitent s-a dovedit a fi "Petrom", derivatele DESNP fiind adevărate vedete "futures", totalul contractelor situîndu-se la cota de peste 10.000 adică aproape jumătate din rulajul total al zilei. Cota de "magnetism" a DESNP s-a datorat în mare măsură şi deprecierilor cotaţiilor acestor derivate, ele pierzînd de-a lungul zilei cîte 5,94 şi 5,82% pentru cele două scadenţe. Pentru scadenţa iunie, ultimele tranzacţii cu DESNP s-au realizat la preţul de 0,054 lei/acţiune iar pentru septembrie la 0,5651 lei/acţiune. Scăderile au reprezentat pentru unii investitori un bun prilej de îmbunătăţire a preţurilor de achiziţie, în timp ce pentru aceia care au avut inspiraţia de a opta pentru poziţii short cînd preţurile erau mai ridicate, o bună oportunitate de marcare a unor profituri şi de reorganizare a strategiilor. Aceleaşi derivate s-au detaşat şi pe piaţa opţiunilor call scadente în iunie unde au revendicat cele mai multe contracte la preţul de exercitare de 0,63 lei/acţiune şi o primă de 10 lei/contract. Din sectorul petrolier, o "cotă" bună de lichiditate au marcat şi DERRC cu peste 1.100 perfectări, scadenţa iunie bifînd o apreciere de 1,11%.

O evoluţie excelentă a avut şi sectorul bancar reprezentat cu brio de acţiunile "Băncii Transilvania". DETLV au fost preferate ca activ suport pentru mai mult de 5.000 contracte futures, majoritatea pentru scadenţa septembrie, semn că investiţiile pe termen mediu sînt mai atractive pentru jucătorii care se orientează înspre acest emitent. La finalul zilei, cotaţiile DETLV se fixaseră la 0,892 respectiv 1,4388 lei/acţiune pentru scadenţele iunie şi septembrie. Pentru cea din vară, închiderea a adus o apreciere de 0,002 unităţi/titlu iar pentru cea din toamnă de 0,0588 unităţi/titlu. Derivatele DETLV s-au detaşat şi în zona opţiunilor put cu scadenţa septembrie unde pentru contractele ce le-au avut ca suport s-a plătit o primă de 50 lei/contract pentru un preţ de exercitare de 1,36 lei/acţiune.

Dintre societăţile de investiţii, DESIF 5 Oltenia au avut cea mai mare trecere în rîndul participanţilor în piaţa futures, ele constituindu-se ca suport al 1.829 contracte. Traseul urmat de acţiunile amintite a fost unul descendent atît pentru iunie cît şi pentru martie, ultimele cotaţii fiind de 2,635 şi 2,73 lei/titlu, cu 0,0135 şi 0,03 unităţi mai scăzute decît cele anterioare. Din sectorul SIF-urilor s-au mai făcut remarcate şi DESIF 2 Moldova cu peste 1.300 contracte. Evoluţia preţurilor DESIF 2 a fost de asemenea descendentă.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb