SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 26 iulie 2004 Acţiunile SNP Petrom - bune de speculat în următoarele luni

Darius Cipariu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iulie 2004

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

Debutul de săptămînă a fost la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu unul foarte animat, înregistrîndu-se tranzacţii pe 9 din cele 16 contracte disponibile pe piaţa futures. Cea mai urmărită piaţă a fost cea a acţiunilor DESNP pe care operatorii sibieni au speculat de cîteva săptămîni evenimentul privatizării SNP Petrom.

Efectele corecţiei înregistrate pe piaţa spot de acţiunile acestei societăţi nu s-au lăsat prea mult aşteptate nici pe piaţa futures unde cei care au mizat săptămîna trecută pe căderea preţului au avut ocazia să marcheze profituri de pînă la 250 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie şi 150 lei/acţiune pentru cea din luna decembrie.

Pînă la finalul şedinţei, previziunile investitorilor în ceea ce priveşte viitorul SNP Petrom sub controlul OMV au devenit mai optimiste, cumpărătorii fiind dispuşi să-şi manifeste acest optimism pînă la un nivel de 2680 lei pentru o acţiune. Nici în ceea priveşte estimările pentru final de an, titlurile SNP nu stau prea rău, fiind cotate la 2850 lei/acţiune, cu 6,3% peste previziunile lunii septembrie şi cu 20% peste cursul spot de închidere la BVB. O premieră înregistrată în cursul şedinţei de luni a constituit-o tranzacţionarea pentru scadenţa decembrie a acţiunilor DESIF 4 (6530 lei/acţiune), DESIF 2 (7650 lei/acţiune) şi DESIF5 (8900 lei/acţiune), toate cotate peste cursul spot cu cel puţin 10% (în cazul SIF 5 diferenţa pozitivă fiind chiar de 16%). Atractivitatea din ce în ce mai mare a acestei pieţe, ce derivă din faptul că speculaţiile se pot efectua imobilizînd cu pînă la 90% mai puţine fonduri comparativ cu piaţa de capital, conduce la creşterea continuă a numărului de poziţii deschise, acesta apropiindu-se luni de nivelul 3500.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb