SIBIU Fuziunea pieţelor bursiere de la Bucureşti şi Sibiu - din ce în ce mai puţin probabilă

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2006

Cele două comitete de negociere desemnate de BVB şi BMFMS trebuie să prezinte în cursul acestei luni recomandările în legătură cu fuziunea de principiu a celor două pieţe bursiere. Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "În funcţie de recomandarea făcută de aceste comitete, vom adăuga sau nu subiectul pe ordinea de zi a Adunării Generale a Bursei de Valori Bucureşti, convocată la sfîrşitul lunii aprilie". Domnia sa ne-a mai precizat că sprijină această fuziune, atît ca participant pe piaţa de capital, cît şi ca preşedinte al BVB.

Septimiu Stoica susţine că agreează fuziunea celor două pieţe, în condiţiile în care "performanţele în urma fuziunii celor două burse pot depăşi realizările individuale ale acestora." Totuşi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti afirmă că "dacă decizia de fuziune va fi respinsă, nu cred că va mai exista o discuţie în viitorul apropiat pe această temă. În cazul în care această fuziune nu va avea loc, Bursa de Valori Bucureşti este pregătită să introducă la tranzacţionare instrumente derivate (contracte futures şi opţiuni), a mai adăugat Septimiu Stoica. Domnia sa ne-a precizat că softul necesar tranzacţionării produselor derivate este în curs de finalizare.

În plus, realizarea acestei fuziuni nu este susţinută de toate societăţile de brokeraj. Se împotrivesc cele care sînt acţionare la BVB, dar nu şi membre ale Bursei din Sibiu. În cadrul BVB sînt 68 de societăţi de servicii financiare care deţin fiecare cîte 1,47% din capitalul social al Bursei. În acelaşi timp, numai 38 dintre acestea sînt şi membre ale Bursei din Sibiu, deţinînd procente diferite din capitalul social. Pe primul loc din punct de vedere al deţinerilor se situează "HTI Valori Mobiliare", care în urma majorării de capital a BMFMS de la finele anului trecut, a ajuns să deţină 16% din acţiuni.

În eventualitatea unei fuziuni, societăţile care acţionează pe ambele pieţe vor avea o participaţie mai mare la capitalul social decît cele care sînt în prezent acţionare numai la BVB.

Septimiu Stoica este însă de părere că tocmai societăţile care încă nu tranzacţionează la Bursa din Sibiu ar trebui să fie interesate de realizarea acestei fuziuni, deoarece vor putea să efectueze operaţiuni cu produse derivate fără să mai suporte cheltuieli suplimentare.

Domnia sa a adăugat că aceas-tă problemă o întîmpină toate pieţele bursiere care fuzionează şi, în pofida dificultăţilor, fuziunile sînt duse la îndeplinire.

La rîndul său, Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS ne-a declarat: "Este în interesul nostru ca problema acestei fuziuni să se clarifice şi în acest sens noi am trimis o adresă către Bursa de Valori Bucureşti în care le cerem să pună pe ordinea de zi a Adunării Generale acest subiect." Acţionarii BMFMS au aprobat fuziunea de principiu a celor două pieţe încă din 10 septembrie 2004. Septimiu Stoica spune însă că "în condiţiile în care acţionarii BVB vor aproba fuziunea, este posibil să cerem o nouă adunare generală şi la BMFMS, pentru a evita eventualele neconcordanţe."

BMFMS este prima bursă din ţară în care s-au tranzacţionat contracte futures şi opţiuni, iar în prezent este singura entitate autorizată să administreze pieţe pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate. Pentru a îndeplini toate condiţiile necesare unui operator pe piaţa de capital, Bursa de Mărfuri din Sibiu trebuie ca pînă la finele acestui an să totalizeze transferuri de 5 milioane de euro. Prin urmare, pentru Bursa de Mărfuri din Sibiu este important ca problema fuziunii să fie soluţionată în cît mai scurt timp, pentru ca să îşi poată dezvolta o strategie viabilă prin care să împlinească cerinţele CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb