SIBIU Interes maxim pentru DESNP

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2006

Penultima sesiune de tranzacţionare din săptămîna în curs s-a încheiat, pe piaţa sibiană la termen, prin încheierea a peste 15.500 contracte futures şi options. Pe lîngă buna lichiditate, se remarcă în continuare creşterea numă-rului de poziţii deschise, care a ajuns acum la aproape 77.700. În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor, preţurile derivatelor au evoluat pe un traseu preponderent descendent, singura creştere valorică dintre derivatele tranzacţionate fiind marcată de DERRC pentru ambele scadenţe.

Din nou, cele mai "rîvnite" contracte s-au dovedit a fi cele pe DESNP, derivatele petroliere în cauză însumînd la finalul zilei 9.361 perfectări, majoritatea pentru scadenţa curentă. Ele continuă să se diminueze atît pentru iunie cît şi pentru septembrie, de această dată pierderile ridicîndu-se la 4,15 şi 5,64%. La închidere, o acţiune DESNP pentru scadenţa iunie valora 0,5075 lei iar una pentru scadenţa septembrie 0,527 lei. Conform unor brokeri din piaţă, tendinţa depreciativă a SNP din ultimile şedinţe poate fi pusă pe seama intenţiei de vînzare a 8% din acţiunile "Petrom" către angajaţii societăţii. Şi în piaţa opţiunilor, DESNP rămîn atractive pentru investitorii CALL, scadenţa apropiată, care s-au orientat spre contracte la preţul de exercitare de 0,65 lei/acţiune şi o primă de 5 lei/contract.

Pe locul secund în ierarhia zilei s-au "aşezat" ca şi în ultimele două şedinţe, derivatele DETLV. Acţiunile "Băncii Transilvania" şi-au păstrat atractivitatea în raport cu scadenţa septembrie care a revendicat majoritatea contractelor din totalul de peste 1.700. Conform ultimelor tranzacţii efectuate cu aceste titluri, preţurile finale au fost de 0,8671 lei/acţiune, scadenţa iunie şi 1,418 lei/acţiune, scadenţa septembrie. Valorile evidenţiază deprecieri de 0,0145 şi 0,0052 lei/acţiune pentru scadenţele existente.

Din topul lichidităţii nu puteau lipsi societăţile de inves-tiţii financiare, reprezentate de SIF 5 Oltenia, emitent pentru care a fost transferat echivalentul a peste 1,4 milioane de acţiuni. Pentru scadenţa în derulare, preţul de închidere al DESIF 5 a fost în raport cu cel anterior mai scăzut cu 0,0252 unităţi pe acţiune, iar pentru data scadentă din toamnă cu 0,0507 unităţi/ acţiune, după cum indică valorile de la sfîrşitul zilei de 2,61 şi 2,6653 lei/acţiune. Cu un echivalent de peste 1 milion de acţiuni transferate, DESIF 2 Moldova se află şi printre remarcatele zilei, ele valorînd 2,2275 şi 3,3016 lei/acţiune. Atît pentru DESIF 5 cît şi DESIF 2 cota de lichiditate marcată a fost superioară celei de pe spot.

Deşi supuse fără încetare influenţei cazului "Patriciu", acţiunile RRC, revenite la tranzacţionare după suspendarea de miercuri, îşi păstrează o arie extinsă de interes în cadrul "jucătorilor" futures, fapt demonstrat de cele 1.119 contracte încheiate. Mai mult chiar, DERRC s-au constituit ca parte opusă direcţiei des-cendente, închiderea găsindu-le pe "plus" atît pentru iunie cît şi pentru septembrie. Ele au cîştigat cîte 0,0003 şi 0,0075 lei/acţiune, valorile fixîndu-se la 0,0913 şi 0,105 lei/acţiune.

Pentru iunie moneda unică europeană a fost cotată la 3,515 lei în scădere uşoară cu 0,009 unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb