SIBIU Interes pentru derivatele Fondul Proprietatea

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 februarie 2011

A doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de pe piaţa futures de la Sibiu nu a schimbat prea mult imaginea de la debutul săptămânii, tendinţa dominantă fiind cea de scădere pentru majoritatea instrumentelor. În contextul dat, numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 era de 2900 cu o valoare de peste 10 milioane lei.

Pe derivatele Fondul Proprietatea, interesul s-a concentrat pe scadenţa scurtă (martie) pentru care, la ora 17.30, numărul contractelor era de aproape 200, volum în creştere semnificativă faţă de ziua de luni. Pentru martie, preţul unei acţiuni era estimat la 0,6002 lei în minus cu 1,86%. De remarcat a fost creşterea cu circa 10,5 % a numărului de poziţii futures DEFPR deschise pe scadenţa martie, acesta apropiindu-se de pragul de 3000, din ce în ce mai mulţi investitori intrând la tranzacţionare pe noul produs. DEFPR au fost tranzacţionate şi pe scadenţa iunie, în raport cu care cotaţia pierdea 2,27%, valorând 0,625 lei.

Preţurile futures ale DESIF5 au evoluat din nou mixt, starea de nehotărâre ţinând investitorii în expectativă. Tendinţa de scădere a fost, totuşi, mai puternică, astfel că, la ora 17.30, derivatele pe acţiunile SIF5 Oltenia înregistrau pierderi în raport cu toate scadenţele tranzacţionate. Pentru scadenţa martie, orizontul cel mai lichid, cotaţia scădea cu 1,12%, în timp ce pentru iunie, preţul de cotare era mai mic cu 0,73 % comparativ cu închiderea de luni. Scăderi destul de puternice, dar pe lichiditate mai redusă, s-au observat şi pe scadenţele septembrie şi decembrie. Astfel, pentru toamna acestui an DESIF5 pierdea 1,36% în timp ce pentru finalul anului scăderea era de 1,64%.

Şi pe segmentul indicilor, cotaţiile DEDJIA_RON au înregistrat scăderi deşi indicii principalelor burse din Europa au crescut. În schimb, indicele FTSE 100 dar şi cotaţia futures a indicelui DJIA în SUA au înregistrat scăderi. În SUA indicatorul Retail Sales indica o creştere de 0,3% luna precedentă, sub nivelul aşteptat de 0.5%. Pe piaţa de la Sibiu, indicele DJIA scădea la ora 17:30 cu 43 puncte pe scadenţa martie şi cu 50 puncte pe iunie. Pe scadenţa septembrie, cotaţia indicelui înregistra o depreciere de 35 puncte. La aceeaşi ora, se înregistrau tranzacţii şi pe scadenţa decembrie 2011, indicele înregistrând pe această scadenţă o creştere modestă de doar 5 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb