SIBIU Investitorii au mizat pe scăderea cotaţiilor SIF5, pe toate scadenţele

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 aprilie 2011

Debutul de săptămână nu a adus o direcţie unitară pentru toate simbolurile tranzacţionate. În cea ce priveşte amplitudinea variaţiilor, doar derivatul pe acţiunile SIF5 a oferit culoare de preţ mai largi, pentru restul produselor variaţiile fiind mai degrabă mici. Ca urmare, volumul de transfer nu a fost unul foarte ridicat, investitorii menţinându-se fie în expectativă sau acţionând cu mai multă prudenţă. La ora 17.15 se puteau observa 2200 contracte cu o valoare de 6 milioane de lei.

Pe de altă parte şedinţa a oferit investitorilor posibilitatea, de a tranzacţiona, în premieră, opţiunile binare, lansate de Sibex în şedinţa de azi. Pe noile instrumente s-au înregistrat primele tranzacţii, fiind încheiate contracte EUR/RON de tip call cu scadenţa la o săptămână.

Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au început şedinţa pe plus dar tendinţa de creştere a dispărut repede, pe fondul unei activităţi mai sus-ţinute la vânzare. Astfel, în jurul orei 11.00 scăderile au apărut şi s-au accentuat treptat până la minimele zilei, atinse în partea a doua a sesiunii. Raportat la volum, derivatul pe titlurile SIF Oltenia a fost cel mai lichid, numărul contractelor încheiate până la ora 17,15 fiind de circa 1900. Pentru scadenţa iunie DESIF5 se deprecia cu 2,33%, în timp ce pentru septembrie şi decembrie scăderile se situau la 2,40 şi 1,06%. Pentru prima scadenţă din 2012 DESIF5 se devaloriza cu 3,6%.

În sectorul indicilor, scadenţa scurtă (iunie), a fost cea mai lichidă, cotaţia futures a Dow Jones fluctuând atât în teritoriu negativ cât şi pozitiv. Tendinţa descendentă a părut însă mai puternică, cel puţin din perspectiva perioadei de timp în care preţul s-a aflat pe minus. Participanţii au tranzacţionat într-un context în care indicii burselor din Marea Britanie, Germania şi Italia au crescut moderat ca de alt-fel şi cotaţia futures a indicelui DJIA în SUA, în condiţiile în care preţul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 30 luni la New York. Pe piaţa Sibex, la ora 17:15 indicele DJIA scădea cu 20 puncte pe scadenţa iunie 2011. În schimb, pe scadenţele septembrie şi decembrie 2011, indicele american înregistra, la aceeaşi oră, avansuri de 20 şi 10 puncte, pe un volum redus.

Pe piaţa derivatelor valutare, moneda unică a avut o direcţie uşor des-cendentă faţă de leu, evoluţie corelată cu direcţia oficialului BNR care a indicat un curs de 4,1333 lei/euro. La Sibex, moneda unică se deprecia cu 0,13% pentru iunie şi cu 0,3% pentru septembrie.

În ceea ce priveşte aurul,, "jucătorii" au mizat pe creştere, cotaţia metalului preţios înregistrând la ora 17:15 un avans de 9 dolari/uncie pe scadenţa aprilie 2011, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 se aprecia cu 4.3 dolari/uncie. În acelaşi timp, barilul de petrol de tip Light Sweet Crude era estimat la 108,3 dolari.

S-au mai tranzacţionat şi derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, preţul pe scadenţa septembrie afişând un plus de 3,15%.

Pe piaţa spot, investitorii au tranzacţionat 102.000 acţiuni Sibex la un preţ de 1,55 lei/titlu, în staţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb