SIBIU Investitorii de la Sibiu au mizat pe scăderea preţului aurului

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 septembrie 2010

Şedinţa de marţi a adus variaţii pozitive pe segmentul derivatelor pe acţiuni şi indici, respectiv scăderi pentru cotaţiile futures ale euro şi aurului. Lichiditatea din piaţă a fost una de nivel mediu, cu circa o oră şi jumătate înainte de închidere fiind cosemnate 4200 de contracte cu o valoa-re de peste 21 milioane de lei. Pe segmentul spot, s-au înregistrat tranzacţii atât cu drepturile de preferinţă SBX, cât şi cu acţiunile Prodplast Imobiliare, care au intrat în atenţia investitorilor pentru a doua zi la rând. Schimburile cu PPLI au totalizat 2809 acţiuni, tranzacţiile fiind realizate la un preţ de 2,5 lei/acţiune, în staţionare. Numărul drepturilor de preferinţă SBX tranzacţionate a fost de 10.000, cotaţia menţinându-se la 0,2 lei/drept. La două drepturi de preferinţă deţinute, se poate subscrie o acţiune Sibex în procesul de majorare a capitalului social al Bursei din Sibiu.

Pe segmentul derivate pe mărfuri, aurul s-a înscris pe scădere. Cotaţia metalului galben pentru scadenţa octombrie se situa la 1276,8 dolari pe uncie, în coborâre cu 5,2 USD, adică 0,4%. Transformat în lei, preţul este 133,3306 lei/gram, nivel sub cotaţia oficială afişată de BNR. Investitorii pot tranzacţiona un contract SIBGOLD prin depunerea unei garanţii iniţiale de doar 500 lei.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni contractele SIF 5 Oltenia au înregistrat cel mai bun ritm de tranzacţionare, creşterile aducând cumpărătorii pe piaţă.

Sectorul indicilor a stat sub semnul menţinerii interesului pentru derivatul Dow Jones cu scadenţa decembrie, pe fondul unei evoluţii pozitive, corelată cu direcţia de luni de pe Wall-Street şi confirmată de deschiderea pe plus de marţi. Numărul contractelor DEDJIA_RON se situa la circa 1500, majoritatea realizate pe scadenţa decembrie la cotaţii între 10.635 şi 10.700 puncte. Participanţii cu plasament pe acest instrument sunt cu ochii pe întâlnirea FED, ale cărei decizii vor influenţa cu siguranţă evoluţia celui mai monitorizat indice american.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb