SIBIU Investitorii futures, cu ochii pe evoluţia cursului euro/leu şi a aurului

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 ianuarie 2011

La Sibex, cea de-a doua şedinţă de tranzacţionare din an a readus scăderile cotaţiilor, acestea înregistrându-se pe toate segmentele pieţei. Deprecierile nu i-au speriat însă pe speculatori care au manifestat un apetit în creştere pentru acumulările de poziţii futures. În ceea ce priveşte numărul contractelor, acesta se situa, la ora 17:30, la nivelul de 3100, valoarea aferentă tranzacţiilor fiind de peste 11 milioane lei. Printre cele mai interesante aspecte ale şedinţei a fost creşterea intensităţii transferurilor pe derivatelor valutare respectiv pe cea a derivatelor pe aur. Pe segmentul spot s-au remarcat transferurile cu 247.400 de acţiuni Sibex la un preţ de 1,46 lei/acţiune, în scădere cu 17 bani.

Pe piaţa futures, deşi a avut o parte de o evoluţie nehotărâtă a cotaţiei, perechea EUR/RON s-a bucurat de un interes crescut fiind tranzacţionată pe trei scadenţe, înregistrându-se un număr de aproape 500 de contracte EUR/RON, în creştere semnificativă faţă de media ultimei perioade. Pe lângă îmbunătăţirea volumului, şedinţa a fost caracterizată şi de sporirea numărului de poziţii des­chise, ce reflectă interesul în creştere al investitorilor faţă de asumarea de noi expuneri pe evoluţia leului. Evoluţia nehotărâtă a cotaţiei contractului futures Euro/Ron s-a manifestat printr-o creştere uşoară de 0,05% pentru scadenţa martie 2011, o scădere la fel de nesemnificativă de 0,02% pentru iunie şi o stagnare a acesteia pentru septembrie, conform datelor de la ora 17.15.

Pe segmentul derivatelor pe aur, preţul unciei s-a depreciat, sub influenţa pieţelor externe. Cotaţia futures a metalului galben a scăzut la New York pe fondul speculaţiilor că cererea de metal preţios se va reduce în urma datelor care vor reliefa îmbunătăţirea situaţiei economice. De asemenea, acţiunile din Europa au crescut după publicarea rapoartelor care arată creşterea producţiei în regiune. În aceste condiţii, pe piaţa de la Sibiu, la ora 17.30, se înregis­trau tranzacţii pe scadenţa februarie 2011, preţul unciei fiind cu 32,1 dolari mai mic faţă de închiderea precedentă. Pe acest fond de scădere, numărul contractelor SIBGOLD încheiate era de 169, adică nu mai puţin de 1690 uncii de aur.

Pentru DESIF5, după creşterile generoase din prima şedinţă a anului, sesiunea a readus scăderile în raport cu toate scadenţele. Deşi şedinţa s-a deschis pe plus pe scadenţa martie 2011 tendinţa de apreciere uşoară menţinându-se în prima oră, ulterior deprecierile s-au impus accentuân­du-se în partea a doua a zilei când a fost atins nivelul minim al preţurilor. Traseul descendent al cotaţiilor DESIF5 a venit pe fondul corelării cu piaţa suport unde acţiunea SIF5 a înregistrat pierderi iar indicele BET-Fi s-a aflat, de asemenea, pe "roşu". În pofida scăderilor, numărul poziţiilor DESIF5 deschise pe scadenţa decembrie a crescut. Şi lichiditatea s-a menţinut bună, participanţii rulând echivalentul a 2 milioane de acţiuni SIF5 prin contractele încheiate. La ora 17:30 cotaţia DESIF5 martie 2011 se deprecia cu 1,52% în timp ce pentru iunie anul curent preţul scădea cu 0,9%. Pe termen mai lung, anume scadenţele septembrie şi decembrie din acest an DESIF5 scădea cu 2,39 şi 2,2 %.

Pe segmentul indicilor la ora 17:30, investitorii tranzacţionau indicele DJIA pe trei scadenţe, evoluţia indicelui fiind una mixta. Pe martie, cotaţia DEDJIA_RON se deprecia cu 19 puncte, numărul contractelor fiind de 326 iar pe iunie creştea cu 44 puncte. După creşterea de 0.81% înregistrată luni de DJIA la NYSE, cotaţia futures a indicelui precum şi indicii burselor europene au crescut şi astăzi, investitorii aşteptând datele din economia americană privind comenzile industriale şi vânzările de automobile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb