SIBIU "Jucătorii" de la Sibex estimează scăderea Dow Jones, urmând tendinţa de pe Wall-Street

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 iulie 2011

La Sibex, tranzacţiile au stat sub semnul prudenţei până la deschiderea NYSE, investitorii adoptând o stare de expectativă, în condiţiile evoluţiei mixte a preţului futures al Dow Jones. Ulterior, influenţa direcţiei descendente pe care s-a înscris bursa americană la deschidere s-a resimţit şi pe piaţa de Sibiu, unde cotaţiile Dow Jones au intrat pe scădere, iar intensitatea tranzacţiilor a crescut imediat, confirmarea unei direcţii "roşii" a indicelui antrenând speculaţiile pe vânzare. Pe segmentul financiar, tendinţa cotaţiei DESIF5 a fost una de creştere, iar în zona valutelor euro s-a întărit faţă de dolar. În schimb, aurul şi petrolul se aflau pe minus. Până la ora 17.30, se observa un număr de 3.500 de contracte, cu o valoare de 38,5 milioane lei.

"Jucătorii" au fost consecvenţi, preferând din nou segmentul indicilor, unde, până la ora 17.30 au fost realizate 2200 de contracte. Participanţii au tranzacţionat, în contextul în care indicii celor mai importante burse din Europa s-au depreciat, în timp ce pe piaţa futures din SUA cotaţiile DJ s-au aflat pe plus, cu câştiguri modeste, în pofida impasului în care politicienii americani au intrat privind problema datoriilor ţării. Ulterior, Dow Jones a început şedinţa pe scădere la bursa din New-York, situaţie care s-a reflectat rapid şi la SIBEX, prin acutizarea scăderilor. Deschiderea negativă de pe Wall-Street a venit ca urmare a faptului că liderii republicani şi democraţi au oferit propuneri diferite pentru evitarea unei "catastrofe" în ceea ce priveşte datoria SUA, deşi preşedintele Barack Obama chemase forţele politice la un compromis, luni, în cadrul unei intervenţii televizate. Tot din SUA, erau aşteptate noi date economice, cum ar fi nivelul indicelui care măsoară încrederea consumatorilor, previziunile indicând o scădere a acestuia. Nivelul publicat a indicat, însă, o creştere a indicelui respectiv. În acest context, la Sibex, cotaţiile futures ale Dow Jones de la ora 17.30 scădeau cu 118 puncte pe scadenţa septembrie şi cu 109 puncte pe decembrie.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum bun, de aproape 700 de contracte încheiate pe paritatea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Spread-ul de redus dintre cotaţiile de la vânzare şi cumpărare şi sumele mici necesare investiţiei au fost atuurile care au atras speculatorii. Aceştia au mizat pe o monedă unică mai puternică, cotaţia pe scadenţa septembrie indicând un avans de 0,87% faţă de dolar. Şi pe pieţele externe dolarul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană, pe fondul reducerii ratingurilor de credit şi temerilor că SUA poate intra în faliment.

Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 500 de contracte DESIF5, produsul ocupând locul trei în topul şedinţei. Preţul pe scadenţa septembrie a deschis pe plus şi s-a menţinut "verde" pentru tot restul şedinţei, în ton cu piaţa suport unde s-a consemnat o apreciere de peste 1% a acţiunii SIF5. La ora 17.30, DESIF5 septembrie câştiga 0,83%. Pentru decembrie anul curent se înregistra o creştere de 0,46%.

Pe piaţa aurului, cotaţia unciei scădea cu 3,8 dolari pe scadenţa august a contractului SIBGOLD_RON a cărui mărime este de 10 uncii, numărul contractelor fiind, însă, mic. Pe plan extern, se specula că preţul aurului ar putea să scadă, după ce unii investitori au vândut metalul galben după raliul care a dus la atingerea unui record, luni.

Pe minus s-a aflat şi preţul futures al petrolului, cotaţia unui baril de tip Light Sweet Crude coborând cu 0,67 dolari. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de 55.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi respectiv valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, dupa ora 19.20.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sibiu! alta lume, alta viata, alta conducere adevarata. Risipa adevarata numai la Bursa de Valori exista. La Sibex, nu este admisibil asa ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb