SIBIU Lichiditatea Dow Jones, animată de ştirile din piaţa muncii

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 septembrie 2010

Cu o zi înaintea finalului săptămânii, tendinţa dominantă pentru derivatele pe acţiuni şi indicele Dow Jones a fost una descendentă. În schimb, pentru aur participanţii au estimat în continuare aprecieri. Lichiditatea pieţei a stat in continuare mai degrabă la un nivel mediu, la ora 17.30 observându-se 4000 contracte cu o valoare de 23 milioane lei, mai mult decât dublu comparativ cu cea din piaţa BVB.

Pe segmentul indicilor, cotaţia derivatului pe Dow Jones Industrial Average a evoluat pe minus, influenţate de futures-ul din SUA care a indicat slăbirea indicelui. Raportul din SUA despre piaţa muncii, a împins cotaţiile pe minus, în condiţiile în care datele publicate evidenţiau o creştere a numărul cererilor de ajutor de şomaj la 465.000, depăşindu-se atât nivelul estimat precum şi cel înregistrat cu o săptămână în urmă, slăbirea pieţei muncii fiind evidentă. Scădea DJIA a animat piaţa de la Sibiu a derivatului pe cel mai urmărit indice american, numărul contractelor apropiindu-se, cu o oră şi jumătate înainte de închidere, de nivelul de 1800. Pe scadenţa decembrie, minimul zilei a fost atins imediat după publicarea datelor din SUA. Culoarul dintre minim şi maxim a fost unul destul de generos, atingând 125 puncte.

Cotaţiile futures ale acţiunii SIF5 au evoluat pe "roşu" aliniindu-se direcţiei dominante de pe bursele europene. Pe scadenţa decembrie 2010, cea mai lichidă, minimul a fost atins în jurul orei 15.30. De asemenea, şi pentru martie şi iunie 2011, cele mai scăzute cotaţii au fost atinse tot la aceeaşi oră. Evoluţia descendentă vine şi pe fondul pesimismului manifestat de oficialii BNR privind revenirea economiei României in 2011, respectiv faţă de atingerea ţintelor de deficit pentru aderarea la zona euro. În ceea ce priveşte lichiditatea DESIF5, aceasta a fost una în nota obişnuită în ultima perioadă "jucătorii" fiind mai degrabă prudenţi.

Pe piaţa aurului, s-a remarcat extinderea interesului investitorilor către scadenţa decembrie 2010, pentru care s-au cosemnat in premieră tranzacţii. Metalul galben a fost estimat pentru finalul anului la 1290,3 USD/uncie, în urcare cu 3,31 dolari. Pentru octombrie preţul aurului creştea cu 1,5 USD, la nivelul de 1291,5 dolari.

Pe segmentul valutar s-a observat o tendinţă de creştere a lichidităţii, în condiţiile în care leul a dat semne de întărire pe termen scurt (scadenţa decembrie2010).

Pe piaţa spot Sibex au fost încheiate tranzacţii pe toate produsele disponibile. Acţiunile bursei sibiene au fost cele mai lichide cu un volum de 200.000 de titluri. Cotaţia SBX a crescut din nou, ajungând la 1,46 lei/acţiune. Drepturile de preferinţă Sibex au intrat şi ele în vizorul participanţilor. Numărul drepturilor tranzacţionate a fost de137.270, preţul crescând la 0,21 lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb