SIBIU Lichiditatea pieţei, stimulată de schimbările de direcţie ale cotaţiilor

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 iulie 2011

La Sibex, ultima şedinţă din săptămâna 18-22 iulie s-a desfăşurat în cea mai mare parte a timpului sub auspicii favorabile speculatorilor pe cumpărare, după ce pieţele de capital din lume au fost "înviorate" de deciziile oficialilor europeni de a ajuta Grecia să gestioneze criza datoriilor, convenind, joi, asupra unui al doilea pachet financiar, de 109 miliarde euro. Cu toate acestea, tendinţa de creştere de pe piaţa Sibex s-a temperat, apoi, în cea de-a doua parte a zilei, sub influenţa ştirilor din SUA şi, după ora 16.00, am asistat la o întoarcere a preţurilor pe minus. Mişcările citaţiilor au stimulat lichiditatea, atrăgând speculatorii, care au încheiat, până la ora 17.15, un număr de 6000 de contracte, cu o valoare de 48,6 milioane lei. De-a lungul celor cinci şedinţe ale perioadei 20-24.06 "jucătorii" au încheiat circa 30.000 de contracte, cu o valoare de aproximativ 285 milioane lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average s-a menţinut cel mai tranzacţionat instrument, cu 2700 de contracte încheiate până la ora 17.15. După creşterile puternice de joi, cotaţiile futures ale DJ de la Sibex au înregistrat un traseu similar de la deschidere, direcţie încurajată de cel de-al doilea plan de ajutorare a Greciei, printre măsuri aflându-se acordarea unor credite cu dobânzi mai mici statelor din regiune care au probleme financiare. Cotaţia futures a Dow Jones de la bursa sibiană a atins maximul zilei imediat după ora 13.00 şi s-a menţinut la valori apropiate de aceasta până în jurul orei 15.00, moment după care a înregistrat o coborâre vertiginoasă către minimul şedinţei, sub influenţa pieţei futures din SUA. Aceasta avea o evoluţie mai degrabă plată, după ce Caterpillar a anunţat rezultate financiare sub estimările analiştilor, contrabalansând efectele pozitive aduse de rezultatele bune ale General Electric şi, în special, optimismul datorat noului plan de salvare a Greciei. Ulterior, Dow Jones a deschis pe minus la Bursa de pe Wall-Street. La Sibex, cotaţiile futures ale indicelui american valabile la ora 17.15 pierdeau 29 puncte pe scadenţa septembrie 2011 şi 19 puncte pe scadenţa martie 2012, dar se aflau pe plus pentru decembrie 2011, cu 15 puncte.

Pe segmentul financiar, s-a înregis-trat o evoluţie asemănătoare cu cea a Dow Jones. Pe piaţa suport, acţiunea SIF Oltenia a avut o zi "verde", încheiată cu o apreciere de 2,01%. Numărul contractelor DESIF5 era, la ora 17.15, de 1256, iar cotaţia DESIF5 scădea pentru septembrie cu 0,37%, dar creştea pentru decembrie cu 0,07 %.

În piaţa derivatelor valutare s-a înregistrat o creştere importantă a volumului pe derivatul euro/leu, participanţii speculând tendinţa de apreciere a leului. Pe piaţa interbancară, moneda naţională a recuperat puternic în faţa principalelor valute, astfel că s-a ajuns la cel mai ieftin euro din ultimele două săptămâni. Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă de 4,2233 lei/euro, cu 2,21 bani sub nivelul anterior. La Sibex, participanţii au tranzacţionat în special pe termen lung, observându-se peste 600 contracte pe scadenţa martie 2012, în raport cu care euro scădea cu 0,5 bani. În ultimele două şedinţe, termenul martie 2012 s-a remarcat prin lichiditate, semn că în piaţă apar şi investitori interesaţi de strategii de management al riscului valutar. Euro s-a depreciat faţă de leu şi pentru scadenţele septembrie şi decembrie.

Tot în sectorul valutelor, participanţii au încheiat, până la ora menţionată, un număr de aproape 600 contracte EUR/USD_RON, cotaţia monedei europene depreciindu-se cu 0,27%, pe scadenţa septembrie. Trecerea în teritoriu negativ s-a petrecut tot în partea a doua a zilei, după ce în intervalul de la deschidere şi până în jurul orei 15.30 moneda europeană dădea semne că-şi va continua aprecierea faţă de dolar. Pe plan extern, moneda comună se îndrepta spre prima apreciere săptămânală din 1 iulie încoace, după ce politicienii au hotărât extinderea perioadei de rambursare a împrumuturilor pentru naţiunile europene cu probleme.

Pe segmentul derivate pe mărfuri, uncia de aur a fost tranzacţionată prin contractele SIBGOLD şi SIBGOLD_RON. Pentru contractul SIBGOLD, echivalent cu o uncie, participanţii au estimat o creştere de 2 USD pe scadenţa august, iar pe contractul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, o creştere de 2,9 dolari.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, respectiv, valorii ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb